• DOLAR 32.665
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.529
  • ...
Ebu Gureyb’ten daha kötü şartlarda 21 BİN FİLİSTİNLİ REHİN TUTULUYOR
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dış haberler servisi

Silmiye, Hiçbir uluslararası kuruluşun tutukluları ziyaret etmesine ve avukatlara erişimlerine izin verilmediğini, Filistinli tutukluların ise “cezaevlerinde şiddetli işkencelere ve neredeyse her gün saldırılara maruz kaldığını ve tıbbi tedavilerinin engellendiğini” belirtti. Palestine Chronicle’de geçen habere göre, Dr. Silmiye’nin tutulduğu yerlerden biri de, Gazze'den hiçbir suçlama yöneltilmeden kaçırılan Filistinlilerin tutulduğu askeri bir hapishane merkezi olan Sde Teiman Gözaltı Merkezi'ydi. Filistinli avukat Halid Mahajneh, yakın zamanda ziyaret izni aldıktan sonra gözaltı kampında karşılaşılan koşulları şöyle özetledi: "Bu muamele, Ebu Gureyb ve Guantanamo hakkında duyduğumuz her şeyden daha korkunç."

Mahajneh, en az 35 tutuklunun "bilinmeyen koşullar" altında ölmesinin ardından Sde Teiman'ı "ölüm kampı" olarak adlandırmaya başlayan Gazzeli yaklaşık 4 bin tutuklunun gözlerinin bağlandığını ve sürekli olarak zincirlendiğini, yerde kambur bir şekilde uyumaya zorlandığını söyledi.

Haftada bir kez bir dakikalık duş almak, zincirlerin serbest bırakıldığı tek zamandı ve mahkumlar bunu reddetmeye başladılar çünkü bir dakikayı aşmak ceza ile sonuçlanıyordu ve kendilerine bir saat veya zamanlayıcı verilmiyordu ve "tahsis edilen dakikayı aşmak mahkumları saatlerce sıcakta veya yağmurda dışarıda kalmak gibi ağır cezalara maruz bırakıyordu." Tecavüz de dahil olmak üzere ağır işkence hikayeleri de kaydedildi.

CNN, New York Times ve UNRWA'nın yayınladığı raporlar, Sde Teiman'da ağır cinsel saldırı ve tecavüz vakalarının yaşandığını ortaya koydu. Kadınların cinsel şiddete de maruz kaldığını belirten 34 yaşındaki bir kadın, BM'ye verdiği ifadede, "Bir erkek asker başörtümüzü çıkardı, bizi çimdikledi ve göğüslerimiz dahil vücudumuza dokundu." dedi. Bunun üzerine, tutuklulara uyku mahrumiyeti, aç bırakma ve ses yoluyla işkence yapma gibi uygulamalar uygulanırken, Haaretz gazetesi, Filistinli tutukluların çok sıkı bağlandıkları için dolaşımları kesilerek uzuvlarının sık sık kesildiğini ortaya koydu.

Gazzeli tutuklulara yapılanlar: UYUŞTURMADAN AMELİYAT TECAVÜZ, AÇ BIRAKMA, İŞKENCE!

Filistin Esirler Kulübü, işgal rejimi hapishanelerinde bulunan bazı Gazzeli tutukluların uzuvlarının anestezi yapılmadan kesildiğini bildirdi.

Dış haberler servisi

Filistin Enformasyon Merkezi’nde geçen habere göre, Esirler Kulübü, Gazzeli tutuklular hakkında aktardığı açıklamasında, bazı tutukluların uzuvlarının sürekli bağlı tutulmak yüzünden kangren olduğu için kesildiğini belirtti. Açıklamada, işgal güçlerinin tutukluları 24 saat boyunca elleri, ayakları ve gözleri bağlı tuttukları, ayrıca kendilerine sürekli olarak coplar ve polis köpekleri ile saldırıda bulunulduğu vurgulandı. İşgal güçlerinin tutukluları açlıkla cezalandırma, çeşitli yollarla aşağılama, küfretme ve onurlarını zedeleyici ifadeler kullanmaya zorlama gibi uygulamalarda bulunduğu ifade edildi.

Esirler Kulübü, işgal güçlerinin tutukluların birbirleriyle iletişim kurmasını engellediğini, bu yüzden kendi kendilerine konuşmaya başladıklarını, başkasıyla konuşmaya çalışanların ise şiddetli cezalarla karşılaştığını belirtti. Ayrıca, bazı tutuklulara cinsel saldırıda bulunulduğu ve bazılarının tecavüze uğradığı ifade edildi.

Tutukluların ayakkabılarını yastık olarak kullandıkları, ibadet etmelerinin veya ibadetlerini yerine getirmelerinin yasaklandığı ve kamplarda bir dakikalık duş ve tuvalet kullanma süresi verildiği belirtildi.

Bu bilgiler, bazı avukatların Gazzeli tutukluları ziyaret etmeyi başarması sonrası ortaya çıktı. Ziyaret edilen yerler arasında, işkence, tıbbi suçlar ve tecavüz olayları ile tanınan "Sdeh Teiman" kampı da bulunuyor. Gazzeli tutukluların sadece bu kampta değil, çeşitli merkezî hapishanelerde sistematik işkencelere maruz kaldığı belirtiliyor.

Esirler Kulübü, Dr. Adnan el-Berş'in ve Dr. İyad Er-Rantisi'nin işgal güçleri tarafından cezaevinde işkenceyle öldürüldüğünü işgal rejimi medyasının duyurduğunu, ancak Filistinli yetkililere bu konuda resmi bir bildirim yapılmadığını belirtti.

İşgal güçlerinin, mahkumiyet sürelerini dolduran Gazzeli tutukluların serbest bırakılmasını kasten geciktirdiği ve aralarında Yusuf Mikdad, Nail En-Neccar, Muhammed Es-Sufi ve Velid Ebu Iyd isimli şahısların yer aldığı bazı esirlerin serbest bırakıldığı belirtildi.

Gazzeli tutukluların tanıklıkları, işgal güçlerinin eşi görülmemiş seviyede işkence, kötü muamele ve aç bırakma suçlarını ortaya koyuyor. Bu suçlar arasında işkence, tıbbi ihmaller ve bazı tutukluların kamplarda ve hapishanelerde katledilmesi yer alıyor.

Esirler Kulübü, savaşın başlamasından bu yana Gazzeli tutukluların durumuna ilişkin bilgilendirme yapılmaması sebebiyle binlerce ailenin çocuklarının akıbeti hakkında hiçbir bilgiye sahip olmadığını ve işgal güçlerinin bu suçu meşrulaştırmak için yasalar çıkardığını belirtti.

 

 

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir