• DOLAR 32.661
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.487
  • ...
Güneş çarpmasına karşı çocuk sağlığına dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sıcak havalarda özelikle çocuklarda güneş çarpmasına karşı uyarılarda bulunan uzmanlar, güneş çarpmasını; sıcak ortamda uzun süre vakit geçirme sonrasında vücut ısısının dengesini kaybetmesi sonucu gelişen bitkinlik ve koma hali olarak tanımlıyor.

Çocuklar ve bebeklerin aşırı sıcaklardan korunması gerektiğini ifade eden Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Dr. Aysun Hacer Sarıtaş, sıcak havaların çocuklarda özellikle de bebeklerde terleme yolu ile su ve tuz kaybına neden olabileceğini belirterek, ailelerin bu konuda duyarlı olması gerektiğini belirtti.

Sarıtaş, İLKHA muhabirine sıcaklık çarpmasına karşı önemli öneri ve uyarılarda bulundu.

Sıcak çarpması belirtileri nelerdir?

Sıcak çarpmasına karşı dikkat edilmesi gerektiğini belirten Sarıtaş, "Çocuklarda en çok sıcak çarpması, endişeye yol açan bir durumdur. Sıcak çarpması belirtileri olarak, ateş yüksekliği, şiddetli baş ağrısı, baş dönmesi, sersemlik hissi, hızlı ve sık nefes alma, kalp atışının artması gibi belirtiler sayılabilir. Baygınlık hissi görebiliriz." dedi.

"Güneş çarpması gibi bir durumla karşılaşıldığında neler yapılmalı"

Uzm.Dr. Sarıtaş, çocukların aşırı sıcaklardan etkilenmemesi için yapılması gerekenleri şöyle sıraladı; "Güneş çarpması gibi bir durumla karşılaşıldığında hemen çocuğun serin bir ortama alınması gerekir. Çocuğu sırt üstü yatırmalıyız. Nemli bir bezle yine soğutma işlemi uygulayabiliriz bunun dışında su takviyesi yani bolca su içirmek, hatta bazen tuzlu ayran içirmek işe yarayabilir. Ayaklarını kaldırabiliriz havaya." diye belirtti.

"Arabada unutulan çocuklarda en çok sıcağa bağlı ölümleri görüyoruz"

Eğer vücut sıcaklığı 38 derecenin altına düşmüyorsa mutlaka bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerektiğini ifade eden Sarıtaş,  "Sıcak çarpmasında bir diğer önemli faktör de çocukların arabada unutulmasıdır. Arabada unutulan çocuklarda, en çok sıcağa bağlı ölümleri görüyoruz.  On dakika içerisinde arabada unutulan bir çocuğun vücut sıcaklığı, tolere edebilecek sıcaklığın üzerine çıkar. Bu yüzden on dakikada, bir çocuğun arabada klimasız bir şekilde kalması, olumsuz bir durumun yaşanması için yeterlidir. O yüzden ebeveynlere önerimiz, hiçbir zaman çocukların arabada beş dakika bile olsa yalnız başına bırakmamasıdır." diye konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir