• DOLAR 32.661
  • EURO 35.564
  • ALTIN 2511.487
  • ...
Rusya'nın gözaltına aldığı Fransız vatandaşı, askeri bilgi toplamakla suçlanıyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Sivil toplum kuruluşu çalışanı olarak gözüken Fransız vatandaşı Laurent Vinatier, Rusya'da "istihbarat topladığı" iddiasıyla haziran ayında gözaltına alınmıştı.

FSB, Vinatier'in "Rusya Federasyonu'nun güvenliğine zarar verebilecek askeri ve askeri-teknik nitelikte bilgi topladığını" söyledi.

Rusya, Vinatier'i herhangi bir yabancı istihbarat örgütüyle çalışmak veya doğrudan casusluk yapmakla suçlamazken bu konuda kamuoyuna resmi bir açıklama da yapmadı.

Ancak Rus yetkililer daha önce de "yabancı ajanlar" yasasını ihlal eden kişileri tutuklamış ve daha sonra daha ağır suçlamalarla cezalandırmıştı.

Soruşturma Komitesi, yaptığı ayrı bir açıklamada ise Vinatier'in geçen ay mahkeme duruşmasında özür dilemesinin ardından beş yıl hapis cezası gerektiren suçlamaları kabul ettiğini söyledi.

FSB de Vinatier'in Rus vatandaşlarıyla yaptığı ve askeri bilgi topladığı iddia edilen görüşmelerin ses kayıtlarına sahip olduğunu söyledi.

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ise Vinatier'in tutuklanmasının ardından derhal serbest bırakılmasını talep ederek, kendisine yönelik "propagandanın" "gerçeklerle uyuşmadığını" iddia etmişti.

Washington da Moskova'yı, yurtdışında tutuklu bulunan Ruslara karşılık pazarlık kozu olarak yabancı vatandaşları tutuklamakla suçluyor.

Rus Mahkemesi geçen ay Vinatier'in en az 5 Ağustos'a kadar tutuklu kalmasına karar vermişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir