• DOLAR 32.675
  • EURO 35.423
  • ALTIN 2504.032
  • ...
Güney Çin Denizi'nde gerginlik... Filipinler ve Çin'den açıklama!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Çin Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Çin-Filipinler İkili İstişare Mekanizmasının (BCM) 9'uncu toplantısı dün Filipinler'in başkenti Manila'da düzenlendi.

Filipinler Dışişleri Bakanlığı Müsteşarı Theresa Lazaro ve Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Çın Şiadong'un eş başkanlığında yapılan toplantıda taraflar, Güney Çin Denizi'nde, özellikle de sürtüşmelerin yaşandığı İkinci Thomas Sığı'ndaki gerilimin düşürülmesinde mutabık kaldı.

Taraflar, Güney Çin Denizi'nde barışı ve istikrarı korumanın hem Çin'in hem de Filipinler'in çıkarı ve bölge ülkelerinin ortak hedefi olduğunu vurgularken, anlaşmazlıkları ve farklılıkları kontrol edebilmek için diyalog ve istişareyi sürdürmenin gereğine işaret etti.

Çin tarafı, Filipinler'e "denizlerdeki ihlallerine ve provokasyonlarına son verme" ve sorunları diyalogla çözme yoluna dönerek ikili ilişkileri yeniden istikrara kavuşturma çağrısında bulundu.

Filipinler Dışişleri Bakanlığından görüşmeye dair yapılan açıklamada da "İki taraf, denizdeki durumun idare edilmesine yönelik tedbirlerin geliştirilmesi konusunda mesafe kaydetmiştir fakat ciddi görüş ayrılıkları sürmektedir." ifadesine yer verildi.

AA

Bu haberler de ilginizi çekebilir