• DOLAR 32.578
  • EURO 35.329
  • ALTIN 2472.22
  • ...

İLKHA muhabirine konuşan Malatya galericiler esnafı, ikinci el araç fiyatlarının 6-7 ay öncesine göre yüzde 30'lara kadar gerilemesine rağmen siftah yapamadıklarını söylediler.

Yaklaşık 33 yıldır bu sektörde hizmet verdiğini ve meslek hayatında ilk defa ikinci elde böyle bir durgunlukla karşı karşıya kaldığını belirten Malatya Yeşiltepe Galericiler Sitesi Denetim Kurulu Başkanı Göksel Levent, bunun sebeplerinden birinin de banka mevduat faizlerinin yüksek olmasından kaynaklandığını ifade etti.

Levent, "Mevduat faizlerinin yüksek oluşundan dolayı vatandaş birikimlerini orada değerlendirmek istiyor. Yaklaşık 6-7 ay öncesinde araç yetiştiremiyorduk, şu anda da müşteri bulamıyoruz. Böyle bir sıkıntılı dönemdeyiz. Esnaf şu anda zor durumda. Masraflarını, giderlerini karşılamayacak kadar işin zayıf olduğu bir dönemdeyiz. Bu konuda esnaflar olarak yetkililerimizden Bakanlığımız nezdinde bizlere destek vermelerini bekliyoruz. Çünkü gerçekten sıkıntılı bir dönem geçiriyoruz." diye konuştu.

"Esnaflar ciddi anlamda sıkıntılı bir dönem geçiriyor"

Levent, "6-7 ay öncesine kıyaslarsak geldiğimiz şu dönemde yüzde 20 ile 30 arasında araç fiyatlarında gerileme var. Ama buna rağmen de yine müşteri yok. Satış yapamıyoruz. Durgunluk devam ediyor. Bayram öncesi biz bayramdan ümitliydik, hareketliliğin olacağını bekliyorduk. Ama maalesef bayramda da bu hareketliliği yaşayamadık. Şu anda esnaf yani ne yapacak diye düşünüyor? Çünkü kiralar, vergiler yani bu giderleri nasıl karşılayacağız diye düşünüyoruz? Yani esnaflar gerçekten ciddi anlamda sıkıntılı bir dönem geçiriyor." dedi.

"Yaklaşık 35 yıldır ikinci el araç alım satımı yapıyorum ama böyle bir durgunluk görmedim"

Esnaflardan İsmet Leventoğlu ise, "Yaklaşık 35 yıldır ikinci el araç alım satımı yapıyorum. Ama böyle bir sıkıntı, böyle bir durgunluk hiç görmedik. Biz bayramlarda tükenir diye bineceğimiz arabaları saklardık ama 2 bayram geçti. 2-3 aydır bir araba satamadık. Mevduat faizlerinin yükseltilmesiyle arabasını, evini, altınını ineğini satan faize yatırıyor. Bide faizde demiyorlar mevduata yatırdık diyorlar. Adam bir trilyon para yatırıyor, ayda 55 bin net para alıyor. Yılda 700 milyar eder bu. Peki bu adam araba alır mı? Ev alır mı? Çalışır mı? Ne bağımıza ne bahçemize ne iş yerine işçi bulamıyoruz. Bunu bırakın, araba yıkayacak bir adam bulamıyoruz." diyerek serzenişte bulundu.

"Faizle ülke kalkınır mı hangi ülke faizle iflah olmuş?"

Faizle ülkenin kalkınamayacağını belirten Leventoğlu, "Değil bizi, ülkeyi bitirdi. Faizle hangi ülke iflah olmuş? Veya hangi insan iflah olmuş? Dış krediler getiriyorlar. Dünyanın parasını ülkemizde soyup soğana çeviriyorlar. Bundan sonra kim yatırım yapar? Kim atölye açar? Faiz bu kadar yüksek olunca kim, ne diye uğraşsın çalışmaya? Faizlerin vergisi yok. Nerede kazandığın yok. Adam niye araba alsın ki? Faizlerden dolayı kimse ne araba alıyor ne ev alıyor. Araba artık tamamen yatırım amaçlı ihtiyaçlıktan çıktı. Adamın ne kadar parası varsa götürüyor, faize yatırıyor. Ondan sonra da biz de böyle perişan halde oturuyoruz." dedi.

"Faizlerin yükselmesi bankalara ve faizcilere yaradı esnafı ise, iş yapamaz hale getirdi"

Araç piyasasında fiyatların yüzde 30'a kadar düşmesine rağmen kimse araba almadığına dikkat çeken Leventoğlu, "Günde en az 20 kişi arabasını satmaya geliyor.  Niçin satıyorsunuz diye sorduğumuzda, 'mevduata yatıracağım' diyor. Faiz de demiyor. En küçük esnafın kapısında 30 tane araç var. Derhal faizlerin kaldırılması gerekir. Faiz yüzde 50 olunca ülkede araba, ev satılır mı? Adam gidip inşaat yapar mı? ihracat yapar mı? Mümkün değil. Güya ekonomiyi düzelmek, enflasyonu düşürmek için faizi yükselttiler. Tam tersi Yakıt da yükseldi. Enflasyon da yükseldi. Esnaf da üretici de iş yapamaz hale geldi. Faizlerin yükselmesi bankalara ve faizcilere yaradı. Para babalarına yaradı." diyerek faiz sistemine tepkisini dile getirdi. (İLKHA)