• DOLAR 32.58
  • EURO 35.282
  • ALTIN 2469.268
  • ...
BAE'nin, işgal rejimine silah satan Sırp şirket ile yakın bağlantıları ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Middle East Eye'ın haberine göre, Sırbistan devletine ait ana silah ticaret şirketi Yugoimport-SDPR, 2024 yılında işgal askeri uçaklarının yanı sıra sivil uçaklar aracılığıyla siyonist rejime en az 17,1 milyon dolar değerinde silah ihraç etti.

Balkan Insight tarafından yayınlanan bir rapora göre Sırbistan, Soğuk Savaş döneminde hala Yugoslavya'nın bir parçasıyken önemli bir silah tedarikçisiydi.

Financial Times'ta yer alan bir habere göre ise Sırbistan Rusya ile yakın bağlarına rağmen Ukrayna'ya da 858 milyon dolar değerinde mühimmat sattı. 2021 yılında Sırbistan'ın silah ihracatı yaklaşık 1,2 milyar dolar değerindeydi.

Küresel mali krizin ardından nakit sıkıntısı çeken Sırbistan, 2013 yılında BAE'den milyarlarca dolar kredi istedi. Sırbistan, bir yandan BAE'nin yatırımlarını çekmeye çalışırken aynı zamanda silah anlaşmaları da yapmaya çalıştı.

İki ülke 2013 yılında, Sırbistan'ın BAE'ye zırhlı personel taşıyıcıları ihraç etmeyi kabul etmesini ve iki ülke arasında karadan karaya güdümlü bir füze geliştirmek için ikili iş birliğini içeren ilk silah anlaşmalarını duyurdu. O dönemde anlaşmanın değeri yaklaşık 214 milyon dolardı.

BAE ayrıca Air Serbia'ya da önemli bir yatırım yaptı ancak Sırbistan şu anda BAE'nin devlet havayolundaki hissesini devralmaya hazırlanıyor.

Sırbistan silah anlaşmaları konusunda BAE ile çalışmaya devam etti. Sırbistan Savunma Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, 2022 yılında Sırbistan Savunma Bakanlığı, BAE Silahlı Kuvvetleri ile Körfez ülkelerine "önemli miktarda mühimmat" satmak üzere bir anlaşma imzaladı.

Bu gelişme, işgal rejimine silah satışlarının durdurulması çağrılarının akabinde geldi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir