• DOLAR 32.577
  • EURO 35.051
  • ALTIN 2456.694
  • ...
Kürdistan bölgesindeki binlerce dükkânı PKK elemanlarının yaktığı ortaya çıktı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Irak İçişleri Bakanlığı Sözcüsü Mikdad Miri, Kürdistan Bölgesi ve Irak'taki çarşı ve iş yeri yangınlarına ilişkin açıklamalarda bulundu.

Mikdad Miri, Kürdistan Bölgesi İçişleri Bakanlığı Divanı Genel Müdürü Dr. Eymen Mirani ile düzenlediği ortak basın toplantısında, Kürdistan bölgesindeki binlerce dükkânın PKK elemanları tarafından yakıldığının ortaya çıktığını belirtti.

Soruşturma kapsamında yakalanan 3 kişinin PKK ile bağlantılı olduklarını ifade eden Miri "Şu an burada olanlar PKK ile bağlantısı olan şahıslardır. 2023 yılının sonları ile 2024'ün başlarında 27 dükkânın yandığı başta Kerkük'teki yangınlar olmak üzere Duhok'taki Pazar yangınları, ardından Erbil'deki yangınları incelediğimizde, iş yerlerinin hedef alınması insanların çıkarlarının hedef alınması, bu yangın olaylarının arkasında tehlikeli bir ekibin olduğu sinyallerini vermişti. Yapılan soruşturmaları neticesinde bu yangınların kasti ve planlı bir şekilde yapıldığı ortaya çıktı." dedi.

"Failler suçlarını itiraf etti"

Yangınların nasıl çıkarıldığına dair ise Miri "Tatlı paketi veya sigara paketinin içerisine konulan yanıcı maddeleri bir süre sonra yanması için bir yere atıyorlardı. Yangınlar anında çıkmıyordu, neredeyse 10 saat sonra alev alıp tutuşuyordu. Bu nedenle uzman ekiplerimiz ileri teknik ve teknolojilerle Kürdistan Bölgesi ve diğer ilgili kurumlarla birlikte çalışarak olaylarla ilgili ipuçlarına aynı zamanda faillere ulaştık. Daha sonra yapılan muazzam bir operasyonla yakalandılar. Failler suçlarını itiraf etti." dedi.

"Bu olayların faili PKK'dir"

Miri, PKK elemanları tarafından yakılan çarşı ve iş yerleri hakkında ise şu bilgileri verdi:

"10 Ekim 2023'te Mall of Kerkük alışveriş merkezini yakmaya çalıştılar. 7 Nisan 2024'te bir kez daha Mall of Kerkük'ü yakmaya çalıştılar. Bu girişimlerin ardından Erbil'i hedef aldılar. Erbil'deki Lenge Pazarını (ikinci pazarı) yaktılar. Ardından Kuştepe'de bir dükkânı ateşe verdiler. Daha sonra 8 Nisan 2024'te bir kez daha Lenge pazarını ateşe verdiler. Erbil'in merkezindeki Niştiman pazarını yaktılar. 5 Mayıs 2024'te de Erbil'deki Kayseri Çarşısını ateşe verdiler. 1 Nisan'da da Duhok'taki Çele Pazarını ateşe verdiler. Ekiplerimiz, soruşturma kapsamında bir şüpheliyi yanındaki bir takım kimyasal maddeler ile yakaladı. Yaptığımız inceleme sonucunda söz konusu maddelerin pazar yangınlarında kullanıldığı ortaya çıktı. Bu maddeler bölgede bir yere atılıyordu, uzun süre sonra alev alığı için failleri bulmak zor oluyordu. Başka materyallere de el koyduk. Bu olayların faili PKK'dir."

"Amaçları ülkenin ekonomik çıkarlarına darbe vurmaktı"

"Malumunuz bunlar yasaklı bir örgüttür. Amaçları bu ülkenin ekonomik çıkarlarına darbe vurmaktı, aynı zamanda Kerkük, Duhok ve Erbil'de istikrarı bozmayı amaçlıyorlardı." diyen Miri "Aynı girişimleri Bağdat'ta da yapmaya çalıştılar. Bu eylemlerle Kürdistan Bölgesi'nin ekonomik ve güvenliği üzerinde etki etmeye çalıştılar. Söz konusu pazarları ateşe vererek halkı endişeye sevk etmeyi amaçladılar. Bütün bunlar yasaklı örgüt PKK'nin çıkarlarına hizmet etmektedir. Petrol kenti olarak adlandırdıkları Kerkük'te ticari alanları, otoparkları, terminalleri ve Kerkük-Ceyhan boru hattını hedef almayı planladıkları ortaya çıktı. Öte yandan Federal Irak hükümetinin onlara baskı uygulaması durumunda Bağdat'tın işlek yerlerinden Şorca, Medine Sadır gibi bölgeleri hedef alacaklarını planlamışlar. Yine Erbil'deki milli pazarlar ve turizm beldeleri, Şaklava gibi kalabalık yerleri, petrol rafinelerini, Erbil'in merkezindeki Kotır Selam meydanı (Barış Güvercini meydanı) ve elektrik taşıma hatlarını hedef almayı planladıkları lokasyonlar arasında yerini alıyor." ifadelerini kullandı.

"Komşu ülkeleri de hedef almayı planlıyorlardı"

Miri "Kürdistan Bölgesi yetkilileriyle amansız bir mücadele vererek bu şebekeyi deşifre edip etkisiz hale getirmeye çalıştık. Çünkü Iraklı vatandaşlar nerede olurlarsa olsunlar bizim kırmızı çizgimizdir, bunun olmasına izin veremezdik. Dolayısıyla Irak içişleri Bakanlığı olarak Kürdistan Bölgesi'ndeki kardeşlerimizle birlikte bu çalışmayı yürüttük. Ekonomik ve mali kazanımları koruduk. Bu operasyonlar aynı zamanda federal hükümeti de korumaktadır. Çünkü bu şebeke aynı zamanda komşu ülkeleri de hedef almayı planlıyordu. Özellikle Irak ile dostane ilişkileri olan ülkeleri." diye konuştu. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir