• DOLAR 32.708
  • EURO 35.141
  • ALTIN 2451.587
  • ...
Emekli Memur-Sen Batman Şube Başkanı Tutumlu, emeklilerin sorunlarına dikkat çekti
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

16 milyona yaklaşan emekli sayısının büyük bir çoğunluğunun asgari ücretin altında ve en düşük emekli aylığı olan 10 bin TL civarında emekli aylığı aldığını belirten Tutumlu, kamu görevlisi emeklilerin de mevcut görev aylığının yaklaşık yüzde 50’si oranında emekli aylığı aldığını aktardı.

Emeklilerin hayatlarını idame ettirme noktasında zorlandıklarını, markete ve pazara giremediklerini ifade eden Tutumlu, emeklilerin tatil ve benzeri sosyal aktiviteler gerçekleştiremediklerini, torunlarına harçlık veremediklerini kaydetti.

Emeklilerin ek işlerle ayakta durabildiklerine işaret eden Tutumlu, "3 Temmuz’da açıklanacak haziran ayı enflasyon rakamlarıyla birlikte kamu görevlisi maaş/ücretleri ile emekli aylıklarına gelecek artışlar belli olacak. Sadece bu artışlarla emeklilerin kayıplarının telafi edilmeyeceği, beklentilerinin karşılanmayacağı, ekonomik kaygılarının giderilmeyeceği görülmelidir. Refah payı, iyileştirme ya da kayıpları tazmin etme ifadeleriyle tanımlanabilecek ve emeklilerinin haklı beklentilerini karşılayabilecek adil ve makul bir iyileştirme yapılması günün şartları çerçevesinde zaruridir." dedi.

Kamu görevlilerine 2023 Temmuz ayında yapılan 8 bin 77 TL bugün itibariyle 12 bin 55 TL olan seyyanen iyileştirmenin kamu görevlisi emeklilerine verilmesini isteyen Tutumlu, şöyle devam etti:

"7. Dönem Toplu Sözleşmede hüküm altına aldığımız '1. Dereceye 3600 Ek Gösterge' kazanımının ivedi bir şekilde hayata geçirilmesini istiyoruz. Sabit gelirliler üzerindeki vergi yükünün azaltılmasını, gelir dağılımında adaletin sağlanmasını, az kazanandan az çok kazanandan çok vergi alınmasını istiyoruz. En düşük emekli aylığı olan 10 bin TL’nin asgari ücretten az olmayacak şekilde adil ve makul bir seviyeye yükseltilmesini istiyoruz. Eş ve çocuk yardımının devam etmesini talep ediyoruz.

Emeklilere sendika hakkının verilmesini ve önündeki engellerin kaldırılmasını istiyoruz. Görev aylığı ile emekli aylığı arasındaki bağın tekrar kurulmasını, aylık bağlama oranının artırılmasını, bayram ikramiyelerinin yükseltilmesini, gösterge rakamına bağlanmasını istiyoruz. Evi olmayan emeklilere kira yardımı yapılmasını, kamu konut, misafirhane ve sosyal tesislerinden herhangi bir kısıtlama olmaksızın indirimli yararlanılmasını istiyoruz. Zorunlu gider olan temel ihtiyaçların (doğalgaz, elektrik, su vb.) temin edilmesi noktasında indirim sağlanmasını, ek ödeme başta olmak üzere bütün gelirlerin prime esas kazanca dahil edilmesini, emeklilerin, raporlu veya raporsuz olsun, her türlü muayene, teşhis ve tedavilerinden katkı payı vs. ad altında meblağ alınmamasını talep ediyoruz." (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir