• DOLAR 32.699
  • EURO 35.19
  • ALTIN 2452.748
  • ...
Müftü Durmuş'tan ailelere 'evliliği kolaylaştırın' çağrısı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Evlendirme işlemlerinin kolaylaştırılması için müftülüklere verilen resmi nikah kıyma yetkisi vatandaşlardan yoğun ilgi görüyor.

9 Aralık 2017 tarihinden itibaren müftülüklerde resmi nikah kıyılmaya devam ederken, Batman İl Müftülüğüne yıl başından bu yana müracaatta bulunan yaklaşık 60 çiftin resmi nikahı yapıldı.

Müftülükte hem resmi hem de dini nikahı bir arada kıydıklarını belirten Batman İl Müftüsü Ahmet Durmuş, İLKHA muhabirine vatandaşların yoğun ilgisiyle karşılaştıklarını söyledi.

Müftü Ahmet Durmuş

Daha önce haftada bir kez nikah kıyarken gösterilen yoğun ilgiden ötürü nikah kıyma merasimini haftanın iki gününe çıkardıklarını aktaran Durmuş, özellikle nikâha besmeleyle ve duayla başlamalarının vatandaşları çok mutlu ettiğini vurguladı.

Şu anda karşılaştıkları en büyük problemin ise evlilik masrafları olduğuna dikkat çeken Durmuş, ailelere evlilikleri kolaylaştırmaları çağrısında bulundu.

Durmuş, "Türkiye'de müftülere nikâh kıyma yetkisi verildiğinde ilk nikâh kıyan müftü bendim. Tabi nikâh kıymak çok hayırlı bir iş ve çok yerinde bir karar. Devlet büyüklerimize ve özellikle Cumhurbaşkanımıza bizlere bu yetkiyi verdikleri için çok teşekkür ediyorum." dedi.

"Resmi nikâhı kıyarken dini formata da uygun bir şekilde nikâhlarımızı kıyıyoruz"

Vatandaşların zaman zaman resmi nikâhtan önce kendilerine müracaat ederek dini nikâh kıyma noktasında hocaları ziyaret ettiğini belirten Durmuş, "Bunu yaparken de hocalarımız zor durumda kalabiliyorlardı. Resmi nikâh olmadan dini nikâhın kıyılmaması noktasında vatandaşlarımıza ağır bir yük teşkil ediyordu. Şu anda ise resmi nikâhı kıyarken dini formata da uygun bir şekilde nikâhlarımızı kıyıyoruz ve vatandaşlarımızı da bu konuda rahatlatıyoruz." diye konuştu.

"Yılbaşından bu yana 60'a yakın nikah kıyıldı"

"Müftülüklerde hem dini nikâh hem de resmi nikâh aynı anda kıyılabiliyor" diyen Durmuş, "Müftülüğümüze nikâh müracaatları yapılıyor. Şimdiye kadar haftada bir gün veriyorduk ve bundan sonra inşallah salı ve perşembe günleri vatandaşın nikâh taleplerine cevap vereceğiz. Bu şekilde vatandaşlarımızı bekletmeden ve sıraya almadan kısa sürede gün vererek nikâhlarını kıyacağız. Yılbaşından itibaren İl Müftülüğümüzce şimdiye kadar 60'a yakın nikâh kıyıldı ve bu şekilde kıyılmaya devam ediyor." ifadelerini kullandı.

"Gençlerin maliyetlerden dolayı evlenememesi toplumda büyük sıkıntı oluşturuyor"

Ailelerden evlilik masraflarını en aza indirmelerini isteyen Durmuş, şöyle devam etti:

"Buradan anne ve babalara tavsiyelerim evlenme maliyetini düşürmeleridir. Çünkü gençlerimiz evlenme maliyetinin yüksek olması nedeniyle maalesef evlenemiyorlar. Bu da toplumda büyük sıkıntılara meydan veriyor. İl Müftülüğü olarak vatandaşlarımızdan evlenmeyi kolaylaştırmalarını tavsiye ediyoruz. Vatandaşlarımızın İl Müftülüğümüze nikâh kıymak için yoğun bir ilgisi var. Özellikle nikâhın besmeleyle ve duayla başlaması vatandaşı çok memnun ve mutlu oluyorlar. Bunu gördüklerinde de müftülüğümüze talepte bulunuyorlar."

Adil Yıldırım

"Dini vecibelerde yerine getiriliyor"

Resmi nikahını İl Müftülüğünde yapan Adil Yıldırım, nikah işlemleri için İl Müftülüğüne başvurmasının nedeninin burada hem dua eşliğinde hem de dini vecibeler yerine getirilmesinden kaynaklandığını söyledi.

Müftülüğe geldiklerinde güler yüzle karşılandıklarını belirten Yıldırım, "Hemen yardımcı oldular. Bir hafta içerisinde bizlere gün verdiler ve bizi arayarak ne yapmamız gerektiğini bize önceden haber verdiler. Burada evliliğin ilk adımında dua ile başlanmasından ve dini vecibeler yerine getirilmesinden dolayı herkese il müftülüklerine gelmelerini tavsiye ediyorum." dedi.

Adil İlgin

"Çok güzel karşıladılar"

Resmi nikahını İl Müftülüğünde yapan bir diğer vatandaş Adil İlgin, "Buraya geldiğimiz ilk andan itibaren gereken ilgi ve desteği verdiler. Bizleri çok güzel karşıladılar. İşlemlerimizi hızlı bir şekilde halettiler. Memnun kaldık ve herkese teşekkür ediyoruz." ifadesini kullandı. (İLKHA)













Bu haberler de ilginizi çekebilir