İstanbul'un kurban verileri açıklandı
İstanbul Tarım ve Orman İl Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, Türkiye’nin en çok kurban satışı ve kesimi yapılan ili olan İstanbul’un 2024 yılı verilerini paylaştı. Karaca, 77 bin 604 büyükbaş, 76 bin 676 küçükbaş hayvanın kesim işleminin yapıldığını dile getirdi.
Kurban Bayramı’nda Türkiye’de ve dünya genelinde on binlerce Müslüman kurban vecibesini yerine getirerek idrak etti.
İstanbul’da vatandaşların güvenli ve sağlıklı bir şekilde kurban kesim işlemini gerçekleştirmesi için günler öncesinden hazırlıklar başladı.
Türkiye'nin en çok kurbanlık hayvan satılan ili olan İstanbul'da kurbanlıkların kente girişine 1 Haziran itibariyle resmi olarak izin verilmesinin ardından vatandaşlar için kurbanlık alımının startı verilmiş oldu.
15 günlük süreçte vatandaşlar kurbanlık hayvanlarını aldı ve bayram günü dini vecibesini yerine getirmek üzere kesim yerlerinin yolunu tuttu.
İstanbul İl Tarım ve Orman Müdürü Ahmet Yavuz Karaca, İstanbul’daki kurban satışı ve kesimi ile ilgili İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.
İstanbul’da 2024 kurban organizasyonunu başarılı olarak değerlendiren Karaca, kent genelinde 77 bin 604 büyükbaş, 76 bin 676 küçükbaş hayvanın kesim işleminin yapıldığını belirtti.
“Bu sene çok şükür büyük bir problem yaşamadık”
Kurban Bayramı sürecinin mega kent İstanbul’da yorucu ve yoğun bir şekilde geçtiğini belirten Karaca, “Kurban Hizmetleri Tebliği’nin yayınlanmasıyla beraber il ve ilçe müdürlüklerimizde kurban hizmetleri komisyon kararları alındı. Bu çerçevede 532 adet satış ve kesim, 928 adet de kesim yeri olmak üzere bin 1460 noktada kesim izni verdik. Tabii bunlar, şartları karşılaması karşılığında ilgili kurumlar olan belediyeden, il ve ilçe tarım müdürlüğünden, müftülükten bir komisyonun değerlendirilmesi sonucunda verildi. Buralarda yapmış olduğumuz denetimlerin sonucunda izinlendirdiğimiz yerlerde kesimlerimizi gerçekleştirdik. Bu sene çok şükür büyük bir problem yaşamadık.” dedi.
“Yapmış olduğumuz denetimlerde de yaklaşık olarak 7 bin 500 araç kontrol edildi”
Karaca, “Belli noktalarda tabii ki parklarda ve kesim noktası dışındaki yerlerde kesim yapanlarla ilgili olarak da gerekli idari işlemlerimizi uyguladık. Biz bunun yanında biliyorsunuz Trakya bölgemiz bizim şap hastalığında ari bölge, buralarda da yol kontrollerimizle; Riva Hayvan Sevk ve Kontrol Merkezi’nde, Mehmetçik Vakfı Tesisleri’nde, Mecidiye Gişelerinde yine Trakya'dan gelen hayvanlar için de Ahmediye Gişelerinde kontrol noktaları oluşturduk. Bu çerçevede yapmış olduğumuz denetimlerde de yaklaşık olarak 7 bin 500 araç kontrol edildi. Bunlardan 122 araçta uygunsuz hayvan tespit edildi. Bu çerçevede de 122 araç sahibi ve 119 hayvan sahibi hakkında idari işlem uygulandı. 1004 adet büyükbaş, bin 477 adet de küçükbaş hayvanın sevk evraklarında ve uygunsuz sevk edildiğinden dolayı da karantinaya alınıp işlemleri yapıldı.” şeklinde konuştu.
“77 bin 604 büyükbaş, 76 bin 676 küçükbaş hayvanın kesimlerini sorunsuz bir şekilde yaptık ve bitti”
İstanbul’a başka illerden gelen ve kesimi yapılan hayvan sayısı hakkında veriler paylaşan Karaca, “Sonuç olarak ilimize 68 bin 197 adet büyükbaş ve 67 bin 416 adet de küçükbaş hayvan gelmiş oldu. Bu gelen hayvanlar bizdeki hayvanlarımızla beraber de yaklaşık 77 bin 604 büyükbaş, 76 bin 676 küçükbaş hayvanın kesimlerini sorunsuz bir şekilde yaptık ve bitti. Tabii ki veriler devam ediyor, bu rakamlarda yine ufak tefek değişiklikler olabilir. Birkaç gün sonra net rakamı alacağız. Geçen yıl olduğu gibi geçen sene de zaten 76 bin büyükbaş, 92 bin küçükbaş hayvan kesimi gerçekleşmişti; aşağı yukarı aynı rakam yine bu sene de kesilmiş oldu. Bu sene geçen seneden çok daha iyi bir noktaya geldik. Her sene daha da iyi noktaya gelerek devam ediyoruz. Tabii düşünün 76 bin küçükbaş ve 77 bin büyükbaş hayvanın kesildiği bir yerde, 1-2 günde bu operasyonu yapıyorsunuz, gerçekten zor bir operasyon. Bu çerçevede paydaş olan kurumlar hep beraber bu operasyonu gerçekleştirdik. Kurban Bayramı boyunca son bir aydır bütün birimlerimiz elinden geldiğince gece gündüz mesai mefhumu gözetmeksizin çalıştılar. Paydaş kurumlara ve arkadaşlarımıza da bu noktada gerçekten halkımız adına bir teşekkür borçlu olduğumuzu görüyoruz.” diye konuşmasını sürdürdü.
“Yaklaşık 3-4 bin civarında büyükbaş, bir o kadar da küçükbaş hayvanımızda geri dönüş var”
Kurban satış yerlerinde satılmadığı için geri dönen hayvan sayısı hakkında da konuşan Karaca, “Geriye giden hayvan sayımız çok fazla yok. Yaklaşık 3-4 bin civarında büyükbaş, bir o kadar da küçükbaş hayvanımızda geri dönüş var, bu da normal rakamlar zaten. Her yılki rakamlar, bu noktada da çok büyük bir problem yaşamadık. Geri dönüşler hemen hemen geçen yılla aynı, hiçbir problem yok.” diye belirtti.
“İstanbul’daki kurban organizasyonu, kurbanla ilgili yapılan iş ve işlemler başarılı oldu”
İstanbul 2024 Kurban operasyonu hakkında değerlendirmelerde bulunan Karaca, “İstanbul’daki kurban organizasyonu, kurbanla ilgili yapılan iş ve işlemler başarılı oldu. Niye başarılı oldu diye sorarsanız, geçmiş yıllara nazaran her geçen yıl bir önceki seneden çok daha iyi noktaya geldik. Şu anda zaten İstanbul'da kurban kesimle ilgili çiftlikler ve özel yerler bile oluşmaya başladı. Geçmişte gördüğümüz çirkin görüntüler minimuma indi; gelecek sene daha iyi olacağını tahmin ediyoruz. Çünkü dersimizi her sene çalışıp bir sene sonrası için çıkardığımız dersleri, uygulamaları yeniliyoruz. İstanbul'da 2024 kurbanla ilgili olarak büyük bir problem yaşamadık, bu noktada da başarılı olduğumuza inanıyorum. Her kurban dönemi geçtikten sonra yaşadıklarımızı, yaptığımız çalışmaları raporluyoruz, eksik gördüğümüz ve sıkıntılı olan tarafları mutlaka biliyoruz. Mesela geçen sene kaçak hayvan sayısı, uygunsuz sevk sayısı daha fazlaydı. Bu çerçevede bir önlem olarak sunduğumuz; başka illerden gelenlerin geldikleri illerden de kontrol noktalarının kurulmasını Bakanlığımız dikkate aldı. Bu sayede bu sene yarı yarıya azaldı. Bu birkaç gün sonra zaten İl Kurban Hizmetleri Komisyonu’nu toplayarak nerede eksiğimiz olduğunu bütün kurumlar raporlayacaklar ve ilgili birimlere göndereceğiz.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)