• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Van’daki İranlılar Cumhurbaşkanlığı seçimi için sandık başında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

19 Mayıs'ta helikopter kazasında hayatını kaybeden İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi'nin vefatı sonrası alınan kararla 28 Haziran Cuma günü yurt içinde ve yurt dışında eş zamanlı olarak düzenlenecek İran İslam Cumhuriyeti 14. Dönem Cumhurbaşkanlığı Seçimleri için oy kullanma işlemi sabahın erken saatlerinde başladı. Van’da bulunan İran vatandaşları da sandığa gelerek oylarını kullanıyor.

Türkiye’de oy kullanımı için Ankara, İstanbul, İzmir, Antalya, Trabzon, Erzurum ve Van olmak üzere toplam 7 ayrı noktada sandıklar kuruldu. Daha önce sınır kapılarında yapılan oy verme işlemi ilk kez Van Ticaret ve Sanayi Odasın’da gerçekleştirildi. Şehir merkezinde kurulan sandığa gelen İranlı vatandaşlar, oy kullanma işlemini sorunsuz gerçekleştirdi.

Tez çalışmaları nedeniyle ülkesine dönemeyen İranlı Marziye Saadat, “Burada öğrenciyim, yüksek lisans yapıyorum. Tez aşamasında olduğum için memleketime gidemedim. Van’da oy vermeyi düşündüm. Bizim için daha avantajlı oldu. Oy vermek için İran’a gidip gelmek zor olurdu, bu bizim için kolaylık oldu. İran vatandaşları için güzel oldu.” diyerek seçimlerin hayırlı olması temennisinde bulundu.

Van TSO’nun girişimleri sonucunda ilk kez şehir merkezinde sandık kurulduğuna dikkati çeken Van TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Fevzi Çeliktaş, “İran İslam Cumhuriyeti’nin Cumhurbaşkanı, 19 Mayıs 2024’te helikopter kazasında vefat etti. Dolayısıyla İran da seçimleri bir yıl öne alarak bugün yapıyor. Biz de Van Ticaret ve Sanayi Odası olarak ev sahipliği yapıyoruz. Burada sandık kurduk. Ülkede 7 noktada kuruldu, biri de Van. Biz bu duyurularımızı daha önceden yaptık. Bugün de rağbet var. Gelen İranlı misafirlerimiz burada oylarını kullanıyorlar. Biz burada onları misafir ediyoruz. Genelde sınır kapılarında sandıklar kuruluyordu. İran’dan yüzbinlerce turistin ziyaret ettiği Van ilimiz için bizim müracaatımız oldu. Buradaki turistlerimizin seçim nedeniyle geri gitmemesi için bu imkanı sağladık.” dedi.

Oy verme işlemi 18.00’a kadar devam edecek. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir