• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
ABD Dışişleri Eylem Tok ve oğlunun iadesi yönünde görüş bildirdi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-   İstanbul'da 1 Mart'ta Oğuz Murat Aci'nin ölümüne neden olduğu kazanın ardından önce Mısır'a, ardından ABD'ye kaçan ve bu ülkede tutuklanan Eylem Tok ve oğlu Timur Cihantimur'un iadesi hakkında ABD Dışişleri Bakanlığı görüşünü bildirdi.

Bakanlık, Eylem Tok’un Türkiye’ye iadesi için savcılığa yazı gönderdi. Mahkeme dosyasında yer alan yazıda, “ABD Dışişleri Bakanlığı, Türkiye Hükümeti'nden gayrı resmi olarak alınan yeni bilgilere dayanarak Eylem Tok'un iadesiyle ilgili 2 suçun da ABD ile Türkiye arasındaki ikili iade anlaşması kapsamındaki gereklilikleri karşıladığını tespit etti” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, “Başlangıçta bakanlık yalnızca suçluyu koruma suçlamasının mahkemeye iletilmesi gerektiğini değerlendiriyordu. Ancak, Türkiye'nin sunduğu yeni bilgiler, delilleri yok etme, gizleme veya değiştirme suçunun da değerlendirilmek üzere mahkemeye aktarılması gerektiğini gösterdi. Bu yeni bilgiler, Türkiye'nin iade talebini güçlendirdi ve Dışişleri Bakanlığı'nın bu suçları iade anlaşması kapsamında değerlendirmesine yol açtı” denildi.

Bu haberler de ilginizi çekebilir