• DOLAR 32.785
  • EURO 35.319
  • ALTIN 2449.81
  • ...
Sağlıklı güneş gözlüğü alırken neye dikkat etmeli?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dünya Güneş Gözlüğü Günü, her yıl 27 Haziran'da kutlanmaktadır. Kutlanan gün ile insanların güneşin zararlı Ultraviyole ışınlarından korunması ve göz sağlığının önemsemesi konusunda farkındalık oluşturulması hedeflenmektedir.

Güneş gözlüğü günü, aynı zamanda güneş gözlüğü sektörünün yeniliklerini paylaşmaya ve sektördeki kaynaşmaya da vesile olmaktadır.

Güneş ışınlarına karşı koruyucu olması ve göz sağlığını koruması amacıyla kullanımı önem arz eden güneş gözlükleri, sahteleri tercih edildiğinde tam tersi bir etki ile ciddi hastalıklara yol açıyor.

Uzmanlar, sahte güneş gözlüklerinin göz başta olmak üzere insan vücudunda çeşitli hastalıklara neden olabileceğini belirterek vatandaşları güneş gözlüğü alırken; optik müesseselerden alışveriş yapmasını tavsiye ediyor.

V. Bölge Bursa Optisyen Gözlükçüler Odası Başkanı Özkan Uğur; Dünya Güneş Gözlüğü Günü münasebetiyle İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, güneş gözlüğünün göz sağlığı bakımından önemine değinerek gözlük alırken optik müesseselerden alınması gerektiği uyarısında bulundu.

"İnternetten veya işportalardan alacağınız güneş gözlüklerinde hiçbir sağlık sunumu alamayacağınız gibi gözlerinize de çok büyük zararlar verebilir"

Güneş gözlüklerini alırken dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında konuşan Uğur, "Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken ilk önemli husus, CE belgesinin olmasıyla ilgili. Bu Avrupa standartlarında olduğunu gösterir. Artı üzerlerinde en az 400 nanometre dalga boyunu kesebilen güzel camlar olması lazım. Güneş gözlüklerinizi alacağınız yerler, optik müesseseleridir, internetten veya işportalardan alacağınız güneş gözlüklerinde hiçbir sağlık sunumu alamayacağınız gibi gözlerinize de çok büyük zararlar verebilir. İşportadan alacağınız güneş gözlükleri de size sağlığınıza fayda sağlamasından çok çok daha fazla zarar verici şeyler yapabilir. Gözün doğal yaşlanmasını öne çekebilir, katarakt ihtimalini yükseltebilir, sarı nokta hastalığı olabilir, bu durumlar sizin sağlığınız için çok çok önemli şeylerdir. Bu hususlara dikkat etmenizi istiyoruz." dedi.

"Yaz dönemlerinde mümkün olduğu kadar geniş siperlikle şapkalar ve UV filtresi gözlüklerle gezmeniz gerekir"

Güneş gözlüğünü sadece yaz aylarında kullanmanın hata olduğunu belirten Uğur, "Sadece yazın değil kışın da UV filtrasyonu lazım. Ozon tabakasının incelmesiyle ilgili çok büyük sıkıntılar yaşamaya başladık. Özellikle gözlerimize UV radyasyonu çok fazla geliyor. Yaz dönemlerinde mümkün olduğu kadar geniş siperlikle şapkalar ve UV filtresi gözlüklerle gezmeniz gerekir." diye konuştu.

Gözlük camının kullanımı ve bakımı nasıl olmalı?

Gözlük camının kullanımı ve bakımı hakkında önemli uyarılarda bulunan Uğur, "Gözlüklerinizi kutusunda kullanmadığınız için muhakkak sezon sonunda camlarımız, lenslerimiz çizilebiliyor. Bunları güvenebileceğiniz mağazalarında gönül rahatlığıyla kaliteli lenslerle değiştirebilirsiniz. Üzerlerinde bir marka olmasına gerek yok. Meslektaşlarımız sizi güzel camlara, düzgün camlara yönlendirecektir. Sizin ihtiyacınıza binaen araçta kullanacağınız cam farklı olabilir, deniz kıyısında kullanılan cam farklı olabilir, kartlı ortamda kullanabileceğiniz camlar farklı olabilir; eğer meslektaşlarımıza giderseniz sizi düzgün bir şekilde yönlendireceklerdir." şeklinde konuştu.

"Güneş gözlüğünü çocuk yaşlardan beri alışkanlık haline getirip kullanmak lazım"

Uğur, "Ozon tabakası inceldiği için UV filtresi çok zarar gördü. Kışın da UV'ye maruz kalabiliyoruz. Özellikle karlı ortamlarda yansımanın olduğu ortamlarda güneş gözlüğünü muhakkak kullanmamız gerekiyor. Aslında güneş gözlüğünü çocuk yaşlardan beri alışkanlık haline getirip kullanmak lazım. Çünkü UV'nin yarattığı sorun kümülatif bir sorundur, dünden yarına çıkacak bir sorun değil. O yüzden uzun soluklu güneşten korunmanız gerekiyor. Şöyle anlatayım; herkesin en az beş tane ayakkabısı var ama sadece bir tane gözlüğü var. Bu kullandığınız optik gözlükleri her yıl doktora bir muayene ettirmeniz gerekiyor. Bir muayeneden geçmeniz gerekiyor aynı kullandığınız gözlüklerin kolormatik camları var, güneşte koyulaşıyor. Ama aynı şekilde kullanabileceğiniz gibi numaralı güneş camları da yaptırabilirsiniz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir