• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Cizre TSO Başkanı Yıldırım: Yurt dışı harcının arttırılması binlerce genci işsiz bırakacak
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, Oda Meclis Başkanı Mesut İverendi, Başkan Yardımcıları ve yönetim kurulu üyeleri ile birlikte Habur Sınır Kapısı'nda bir basın açıklaması yaptı.

Türkiye’nin ve bölgenin can damarı Habur Sınır Kapısı önünde meclise sunulması planlanan yurt dışı harçları ile ilgili basın açıklaması düzenleyen Cizre Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ömer Faruk Yıldırım, "Binlerce gencimizin tek geçim kaynağı olan Habur Sınır Kapısı üzerinden vizesiz gidebildikleri Irak/IKBY ‘dir. Yurt dışı çıkış harcına yapılacak afaki bir artış binlerce gencimizi işsiz bırakacaktır." dedi.

"Habur bölgemizin bacasız fabrikasıdır"

Yakın zamanda yeni vergi paketi ile ilgili yazılı ve görsel basında çokça haber paylaşımları yapıldığına dikkat çeken Yıldırım, "Şüphesiz iş dünyası olarak getirilecek yeni vergi yükleri ile ilgili çalışmaları kaygı ile izlemekteyiz. Ağır enflasyon ve özellikle döviz kuru artışından kaynaklı ham madde alımları ile ilgili sorunlar devam ederken, verilmiş olan taahhütler ile sabit fiyat ve alınan siparişler ile ilgili kaygılarının devam ettiği bir süreçte yeni vergi yüklerinin kendilerini derinden endişelendirmektedir.  Tüm bu olumsuzluklardan daha fazla bizleri endişelendiren, yeni vergi paketinde gelir idaresi makamlarının yurt dışı çıkış harçları ile ilgili bakanlığa sunduğu 150 TL olan yurt dışı çıkış harcının, 3 bin TL’ye çıkarılması teklifidir. Habur ile ilgili yapılacak her türlü tasarruf bütün bölge insanını ve ekonomisini direk etkilemektedir. Bölgemizde yeterli istihdam alanlarının olmayışı, Ülkemizin en genç nüfusunun şehrimizde bulunması, Habur’un önemini misliyle arttırmaktadır. Binlerce gencimizin tek geçim kaynağı olan Habur Sınır Kapısı üzerinden vizesiz gidebildikleri Irak/IKBY'dir. Bu gençlerimiz çok çetin şartlarda nerdeyse günlerce uyumayarak soğuk ve sıcak iklim şartlarına göğüs gererek evlerine ekmek götürme telaşındalar. Maruz kaldıkları stresli ortamlardan ve muameleden kaynaklı yaşadıkları duygusal çöküşten dolayı çoğunda kalp damar hastalıkları gözlenmektedir. Tüm bu meşakkatli aşamalardan sonra evlerine ekmek götüren binlerce gencimiz bulunmaktadır. Yurt dışı çıkış harcına yapılacak afaki bir artış binlerce gencimizi işsiz bırakacaktır. Nedeni ise, oluşacak ekstra harç artışı maliyetleri arttıracağından yapılan günü birlik ticaretin bir anlamı kalmayacaktır. Bu ticaretin durması demek, binlerce gencimizin işsiz kalması demektir. Şehrimizin kamu düzenine de olumsuz etki edeceği aşikârdır. Asayiş yönünden hırsızlık ve diğer istenmeyen suçların artışı demektir." ifadelerine yer verdi.

"Her birey tatil amaçlı yurt dışına çıkmamaktadır"

Mevcut harcın enflasyon oranında arttırılması teklifini sunan Yıldırım, "Buradan Sayın Cumhurbaşkanımız başta olmak üzere, Sayın Maliye bakanımıza ve ilgililere seslenmek istiyoruz. Bizler Yurt dışı çıkış harcının arttırılmasının bölgemiz özelinde şehrimizi özellikle olumsuz yönde etkileyeceğini biliyoruz. Her birey tatil amaçlı yurt dışına çıkmamaktadır. İlgili bakanlık istediği takdirde tatil amaçlı yurt dışına çıkan ve gittiği ülkeye döviz kazandıran bireylerle hayatını idame ettirmek için yurt dışına çıkan bireyleri birbirinden çok rahat ayırt edebilir. Gençlerimiz tatil amaçlı veya gittikleri ülkeye döviz kazandırmak için değil, hayatlarını idame ettirmek için yurt dışına çıkmaktadırlar. Değerli devlet büyüklerimizden isteğimiz ve beklentimiz Habur’dan günü birlik çıkan insanlarımıza bu hususta muafiyet tanınması veya mevcut harcın enflasyon oranında arttırılmasıdır." çağrısında bulundu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir