Savaş Sudan'daki kanser hastalarının Durumunu kötüleştiriyor
Sudanlı kanser hastaları, savaşın Sudan’ın altyapısını ve sağlık tesislerini yok etmesinin ardından, tedavilerini sürdürecek sağlık merkezleri bulmada ciddi sıkıntı çekiyor.
BM istatistiklerine göre savaş altyapıyı büyük ölçüde tahrip etti ve ülkedeki sağlık tesislerinin yüzde 70'i hizmet dışı bıraktı.
Dünya Sağlık Örgütü sözcüsü Christian Lindemeyer, yaptığı açıklamada, "ülkedeki sağlık tesislerinin yalnızca yüzde 20 ila 30'unun halen hizmet verdiğini", mevcut tıbbi malzemelerin "ihtiyaçların yalnızca yüzde 25'ini karşıladığını" kaydetti.
Yüzbinlerce aile savaştan zarar gören eyaletlerden kaçarak Gedaref'e akın etti ancak ailelerin ihtiyaçlarını karşılayacak gıda, içme suyu ve sağlık tesisi yok denecek kadar az.
Kanser hastaları tek özel kanser tedavi merkezi olan El Şark'ta sıralarını bekliyor. Ancak bu merkezde radyoterapi bulunmadığı için hastalar Gedaref ‘ten yaklaşık bin kilometre uzaklıktaki Maravi Hastanesi'ne başvuruyor.
Maravi hastanesine gitmek isteyen hastalar, askeri kontrol merkezlerinin çokluğu ve ulaşımın oldukça zahmetli ve pahalı olması nedeniyle tedavi olamıyor.
Savaş nedeniyle Hartum ve güneydeki El-Cezire eyaletinin başkenti Vad Medeni‘deki iki büyük onkoloji merkezi kapatıldı. O zamandan bu yana Gedaref merkezi, yetersiz kapasitesine rağmen kanser hastalarıyla dolup taşıyor.
Merkezin müdürü Mu'tasım Mursi yaptığı açıklamada, "en az 60 yatağa ihtiyacı olmasına rağmen" merkezde sadece 27 yatak bulunduğunu söyledi.
Mursi, "Geçen yıl yaklaşık 900 yeni hasta kabul ettik. oysa bu sayı önceki yıllarda 300 ya da 400'dü." diyerek merkezin hastalara cevap vermekte yetersiz kaldığını ifade etti. (İLKHA)