• DOLAR 34.601
  • EURO 36.752
  • ALTIN 2904.154
  • ...
İsmail Hakkı Bursevi Bursa'da anıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

BURSA - Bursa Valiliği ve Uludağ Üniversitesi İlahiyat Fakültesinin işbirliğiyle düzenlenen II. Uluslar arası İsmail Hakkı Bursevi Sempozyumu Merinos AKM'de başladı.

 

Kur'an'ı Kerim tilavetiyle başlayan programa Vali Münir Karaloğlu, Diyanet işleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz, Uludağ Üniversitesi Rekrörü Prof. Dr. Kamil Dilek, Bursa Müftüsü Prof. Dr. Mehmet Emin Ay, yurt dışından gelen akademisyenler ile çok sayıda davetli katıldı.

 

İsmail Hakkı Bursevi'yi anma ve anlama amacıyla düzenlenen sempozyum hakkında bilgi veren Düzenleme Kurulu Başkanı Doç. Dr. Salih Çift, İsmail Hakkı Bursevi hazretlerinin tek başına bütün Osmanlı düşüncesini yansıtabilecek güçte bir mütefekkir olduğunu belirtti.

 

"İnsanlar vardır, memleketleri, şehirleri ve milletleri onlarla övünür" Diyanet işleri Başkan Yardımcısı Hasan Kamil Yılmaz da, "İnsanlar vardır memleketleri ile milletleri ile övünürler. İnsanlar vardır, memleketleri, şehirleri ve milletleri onlarla övünür. Bursevi bunlardan biridir." dedi.

 

"İnsanlar vardır kandil gibidirler etraflarına ışık saçarlar"
Vali Münir Karaloğlu ise konuşmasında şu ifadelere yer verdi: "İnsanlar vardır kandil gibidirler etraflarına ışık saçarlar. İnsanlar vardır bahri ummanlar gibi mana denizinde inci mercan çıkarırlar. Hayatını gönül fukuhatına adamış İsmail Hakkı Bursevi Hazretleri de bu coğrafyanın yetiştirdiği çok önemli mutasavvıflardan birisidir. Tıpkı bu coğrafyada yetişen Yunus Emre, Mevlana ve Ahmed-i Hani gibi. Bu toprakların mayasını sevgi, aşk ve muhabbetle yoğuran gönül erenlerinden birisidir İsmail Hakkı Bursevi hazretleri."

 

İsmail Hakkı Bursevi hazretlerinim hala Bursa semalarında bir kandil gibi yolumuzu aydınlattığını ifade eden Vali Karaloğlu, "Bu sempozyumda İsmail Hakkı hazretlerinin şahsında medeniyetimizin kodlarını anlamaya çalışacağız. Bunun için sempozyumu önemsiyoruz." dedi.

 

Sempozyumun ilk oturumunda Hanımağa İsmailova, "13. asırda Azerbaycan'da tasavvuf ve tarikatlar"; Kazım Hacimezliç, "Bosnalı Şeyhler üzerinde İsmail Hakkı Bursevi'nin tesiri"; Konul Bunyadzade, "17. yüzyılda sofilerin rolü"; Salif Çift, "Osmanlı tasavvufunun kuşatıcı siması olarak İsmail Hakkı Bursevi" konularında tebliğ sundu.

 

Öğleden sonraki oturumda ise Erhan Yetik, "Rüh'ül-Beyan Tefsiri'nin yazılma hikayesi ve özellikleri"; Adrew Rippin, "Rüh'ül-Beyan Tefsiri" konularında konuştu.

 

İsmail Hakkı Bursevi kimdir?
İsmail Hakkı Bursevî, 14 Eylül 1652 tarihinde, Rumeli Vilayet-i Celilesinin Kayılar kazası Aydos karyesinde dünyaya geldi. İsmail Hakkı Bursevî, İstanbul'a taşındıktan sonra tasavvuf alanında eğitim almış ve birçok İslam bilgini yetiştirmiştir.

 

Osmanlı alim, müfessir ve şeyhleri içinde eserlerinin çokluğuyla tanınan İsmail Hakkı Bursevî, 1685'te Osman Fazlı Efendi'nin tayin etmesiyle Bursa'ya giderek Halvetiye tekkesine şeyh oldu. Halvetî tarikatına mensup olduğundan dolayı, aynı zamanda 'Hâlvetî' lakabıyla da tanınır. Bursa'da verdiği tefsir dersleriyle büyük şöhret kazandı. Hayatının 23 yılını adadığı Ruhu'l Beyan isimli 4 ciltlik tefsirinin de büyük bir kısmını burada yazdı.

 

7 yaşında annesini yitirerek öksüz kalan İsmail Hakkı'nın babası Mustafa Efendi İstanbul Aksaray'da sakin iken büyük yangında evi yanıp kül olunca Aydos'a yerleşmiştir. Bursa'da vefat etmiştir. Kabri Bursa'da Tuz Pazarı civarındaki dergahında olup ziyarete açıktır. (Zeki Aras/Veysi Siyah - İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir