• DOLAR 32.783
  • EURO 35.304
  • ALTIN 2445.303
  • ...
Güneş gözlüğü alırken dikkat: Sahtesi katarakta sebep oluyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Havaların ısınmasıyla talebin arttığı, yaz aylarının vazgeçilmez aksesuarı olan güneş gözlükleri vitrinlerdeki yerini aldı.

Güneş ışınlarına karşı koruyucu olması ve göz sağlığını koruması amacıyla kullanımı önem arz eden güneş gözlükleri, sahteleri tercih edildiğinde tam tersi bir etki ile ciddi hastalıklara yol açıyor.

Uzmanlar sahte güneş gözlüklerinin katarakt gibi hastalıklara neden olabileceğini belirterek vatandaşları güneş gözlüğü alırken; Sağlık Bakanlığı denetimi altındaki optik müesseselerden ve bilinen markalardan gözlük almayı tavsiye ediyor.

İstanbul’da İLKHA muhabirine konuşan optikçi esnafı; özellikle son yıllarda giyim mağazaları, benzinlikler ve marketlerin raflarında yer alan güneş gözlüklerinin sahte olduğuna dikkat çekerek, vatandaşları sahte güneş gözlüğü konusunda uyardı.

"Güneş gözlüğü alındığı zaman optik müesseselerinden alınmasını tavsiye ediyoruz"

Ahmet Topuz

Son günlerde işlerinde hareketlilik olduğunu belirten 30 yıllık optikçi Ahmet Topuz, "Yaz ayları geldiği ve güneş ışınları arttığı için güneş gözlüğü satışı normal aylara göre biraz daha hareketli. Güneş gözlüğü alındığı zaman optik müesseselerinden alınmasını tavsiye ediyoruz. Çünkü optik müesseseleri Sağlık Bakanlığı denetimi altında olduğu için ve cam kalitesine rahatlıkla güvenebileceğiniz için optik müesseselerden almanızı tavsiye ediyoruz. Son dönemlerde giyim mağazalarında, benzin istasyonlarında veyahut da çeşitli marketlerde güneş gözlüğü satılıyor. Buralarda satılan güneş gözlüklerinin yüzde 90’ı bizim artık cam dediğimiz camlardan üretiliyor ve bunlar da gözü koruma yerine tam tersine zarar veriyor." dedi.

"Sahtelerindeki direkt kırma özelliği değil de ışığı tamamıyla göze geçirdiği için kornea tabakasına çeşitli zararları var"

Yaz aylarında güneş gözlüğü kullanılmaması durumunda gözün zarar görebileceğini hatırlatan Topuz, "Şu andaki mevsimsel güneş ısısı fazla olduğu için kornea tabakasına verdiği zararlılar var. Sahtesinde de şöyle düşünün; eskiden büyüteç kullanılırdı ve bunu bir yere tuttuğunuz zaman ateş çıkarırdı, sahtelerindeki direkt kırma özelliği değil de ışığı tamamıyla göze geçirdiği için kornea tabakasına çeşitli zararları var." şeklinde konuştu.

"Sahte gözlükler gözde katarakt oluşturur"

Kutay Sancak

Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gerekenler hakkında konuşan optikçi esnafı Kutay Sancak ise, "Güneş gözlüğü alırken dikkat edilmesi gereken unsur polarize camlı olmasıdır. Çünkü polarize özelliğinde güneşe karşı tam koruma oluyor. Polarize özelliğine artı olarak ultraviyole güneş korumalı alanlarda tercih edilebiliyor. Sahtesi gözde katarakt da oluşturuyor, hiçbir şekilde önermiyoruz. Optik dışında genelde benzinliklerde, kıyafetçilerde satılanlar orijinal olmuyor. Dediğim gibi sahte gözlükler gözde katarakt da oluşturur, o yüzden sıkıntı yaratabilir. Optikçilerden temin edilirse veyahut da bilindik markalardan temin edilirse daha iyi olur. Sağlığımız için daha iyi olur." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir