• DOLAR 35.443
  • EURO 36.354
  • ALTIN 3063.15
  • ...
SON DAKİKA
Tarihi Aslanhane Camisi İbadete Açıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 
Vakıflar Genel Müdürlüğünce 2010 yılından bu yana restorasyon çalışmaları sürdürülen, Ahi Şerafettin Camisi olarak da bilinen tarihi Aslanhane Camisi, Kur`an-ı Kerim okutulmasının ardından cuma namazıyla ibadete açıldı.
 
Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, caminin açılışında yaptığı konuşmada, açılışa yoğun ilgi gösterildiğini, böyle bir tören yapılmasını özellikle arzu ettiğini söyledi.
 
Caminin restorasyonu sırasında bazen haberli bazen habersiz gelerek çalışmaları incelediğini anlatan Arınç, müteahhit firmaya teşekkür etti. Arınç, "Bizim için neredeyse 2,5 trilyonu bulan bir maliyet oldu ama sonuna kadar bunu hak ettiler. Bu caminin mihrabının temizlenmesi ve restorasyonu tam 8 ay sürdü. Bu önemli bir şeydir" dedi.
 
Geçmişteki restorasyonlarda çok kötü işlerin de yapıldığını dile getiren Arınç, "Bunda müteahhitlerin de büyük payı var, bu konuyu yeterince denetlemeyen Genel Müdürlüğümüzün de şüphesiz kusurları var. Ama artık biz buna çok dikkat ediyoruz, `Bu iş aslına uygun olarak, ilk yapıldığı günkü orijinal haliyle restore edilmelidir, konservasyonu yapılmalıdır` diyoruz" ifadesini kullandı.
 
Caminin inşa tarihinin, kitabeye göre 1289-1290 civarında olduğunu anlatan Arınç, şöyle konuştu:
 
"İsmi Ahi Şerafettin. Ahilik geleneği önemli bir gelenektir. Her sene başta Kırşehir olmak üzere Türkiye`nin her yerinde esnaf ve sanatkarların büyük bir özenle kutladığı, bu yıl da Sayın Başbakanımızın bizzat katıldığı törenlerle kutlanan, bir ahlak, bir edep, bir sanatkarlık, esnafın kendisinde olması gereken bütün vasıfları içerisinde toplayan önemli bir eğitimdir Ahilik geleneği. Bu cami de onun ismini taşıyor. Bu civarda `Ahi` ismiyle üç cami var. Birisi Hacı Bayram Camisi`nin hemen yanında Ahi Yakup Camisi. Hemen yakınımızda Ahi Evran Camisi var. Onun da projelerini çizdiriyoruz. İnşallah onu da Ahi Şerafettin Camii gibi yapacağız."
 
"Arslanhane Camisi`nin en büyük özelliklerinden biri, ahşap malzemeli camiler içinde birinci olmasıdır" diyen Arınç, bu tür camilerin Türkiye`nin çok az yerinde kaldığını bildirdi.
 
Caminin, mimarisiyle fevkalade büyük özelliklere sahip bulunduğunu ifade eden Arınç, mihrabı, minberi ve sütunlarının bir şaheser olduğunu söyledi. Arınç, "Bugünün mimarisiyle yapılmış camilere çok benzemiyor ama bu caminin içinde huşu vardır, sükunet vardır, azamet vardır, güzellik vardır" dedi
.
Arınç, 2014 bütçelerinin 500 milyona yakın özel bir bütçe olacağını belirtti.
 
Vakıflar Genel Müdürlüğünün çalışmalarına değinen Arınç, "Bedduaya maruz kalmayalım da meleklerin duasını alalım` diye çok itinalı çalıştıklarından her kuruşun hesabını verdiği için Vakıflar idaresi, akıl almayacak işler yapıyoruz" dedi.
 
Arınç, "Cumhuriyetin 90. yılında, 90 yılda yapılanların birkaç mislini 10 yılda başardık. Bu büyük bir başarıdır. 11 yıldır Hükümetimiz sadece Vakıflar Genel Müdürlüğünde 3 bin 600 eserin restorasyonunu yaptı. Geçmiş yıllara bakarsanız bunun yarısını bile bulamazsınız. 3 bin 600 eserin restorasyonunu yaparken 3 katrilyondan fazla para harcadık. 70 bin kişiye istihdam sağladık" diye konuştu.
 
Bu eserlere bugün yenilerini kattıklarını ifade eden Arınç, şunları kaydetti:
 
"Ankara bölgesinde, çevremizdeki bütün ilçelerde ve bize bağlı bütün illerde, Çankırı, Kırıkkale`de, ne kadar restorasyona, tadilata, onarıma ihtiyacı olan cami, medrese, külliye, türbe, çeşme, köprü, han, hamam, kervansaray varsa `şu yapılmadı` diye bize bir tane gösteremezsiniz. Yeni farkına varacağımız bir yer olursa bizi ikaz edin, onu tekrar ayağa kaldıralım. Çünkü imkanımız, paramız, heyecanımız var."
 
Gelecek dönemin, Vakıflar Genel Müdürlüğünün yeni hamle, gayret dönemi olacağını bildiren Arınç, "Ankaramız, Ankara Kalemiz, Altındağımız, bugün inançlı, ahlakı seçen insanlarımızla, güzel aile hayatı kuran ve Ahilik kültürünü hala üzerinde yaşatan insanlarla en güzel hizmetlere layıktır" diye konuştu.
 
"Aynı müteahhitle işe devam edilebilecek"
 
Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem de caminin özellikleri hakkında bilgi verdi.
 
Camide öngördükleri yaklaşık maliyet çerçevesinde restorasyonu tamamlayamadıklarını dile getiren Ertem, şunları kaydetti:
 
"Yüzde 50 keşif artışını aştığı için ikinci bir ihale yapmak zorunda kaldık. İkinci ihaleyi yapmamız 3, 4 aylık gecikmeye neden oldu. Şimdi bir yönetmelik değişikliğine geçtik. Bu, tarihi eser restorasyonu yapan bütün kurumlar açısından belki örnek alınabilecek bir düzenlemedir. Yüzde 50 keşif artışının üzerinde bir meblağa tekabül eden mukayeseli keşif ortaya çıkarsa, ilgili bakanımızın onayıyla, ihale yapmaksızın aynı müteahhitle işe devam etmeyle ilgili yönetmelik değişikliği yaptık. Bundan sonra yaptığımız işlerde zamandan biraz daha tasarruf etmiş olacağız."
 
Konuşmaların ardından caminin açılışı yapıldı. Başbakan Yardımcısı Arınç`ın yanı sıra açılışın ardından gelen TBMM Başkanı Cemil Çiçek ile Başbakan Yardımcısı Bekir Bozdağ, cuma namazını Arslanhane Camisi`nde kıldı.
Arslanhane Camisi
 
Ahi Şerafettin Camii olarak da bilinen Ankara`nın en büyük tarihi vakıf camisi, Ankara Kalesi`nin güneyinde yer alıyor. Ankara`daki en önemli Selçuklu yapısı olarak dikkat çeken cami, minber kitabesine göre 1289-1290 yılları arasında inşa edilmiş.
 
Anadolu`nun ahşap malzemeli camileri arasında yer alan, İç Anadolu`ya özgü bir cami tipine sahip olan Arslanhane Cami, çini işçiliği ve alçı kabartma süslemeleri ile İran`da Büyük Selçuklu döneminde inşa edilen eserlerde kullanılan işçiliği anımsatırken, bu işçiliğin Anadolu`daki ilk örneği olarak değerlendiriliyor. 

Bu haberler de ilginizi çekebilir