• DOLAR 34.43
  • EURO 36.263
  • ALTIN 2845.3
  • ...
Taş ocakları elma bahçelerine zarar veriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

MALATYA - Malatya'nın Doğanşehir ilçesine bağlı Erkenek kasabasında bulunan taş ocakları, tarım alanlarına ve bahçelere büyük zarar veriyor. Taş ocaklarından çıkan tozun elma bahçelerinin üstüne gittiği için elmaların büyük zarar gördüğünü ifade eden kasaba sakinleri, bahçelerde yetişen elmaların yarısının çürük çıktığını dile getirdiler.
Taş ocaklarının bahçelerine büyük bir zarar verdiğini iddia eden kasaba sakinleri, yetkililerden taş ocaklarının kapatılması için yardım talep ettiler.

Kasaba sakinlerinden Abdullah Çatı, "Erkenek Kasabasında bulunan taş ocakları, taş kırma esnasında çıkardıkları toz bahçelerin üzerine çöküp ağaçların kurumasına sebep olmaktadır. Meyvelerin kalitesiz ve zamanından önce düşmesine neden olmaktadır. Bahçe sahipleri bundan mağdur durumdadırlar." dedi.

Devlet para cezası kesmekle yetinmiş
Mağduriyetlerinin giderilmesi için ilgili birimlere başvuruda bulunmalarına rağmen bir çözüm getirilmediğinden yakınan Çatı, " Biz bu durumu Özel İdare'ye, BİMER'e ve Valiliğe ilettik. BİMER'den bize gelen bilgide, bu şantiyenin Çevreye Etki Değerlendirme (CED) raporunun olmadığı ve çalışmaması gerektiği belirtilmesine rağmen çalışmasına devam ettiği, bir para cezası kesilip orada bırakıldığı ifade edildi. Bu şantiyenin çalışmaması gerekmesine rağmen faaliyetine devam ettiğini biz biliyoruz. Elimizdeki görüntüler de onu kanıtlıyor. Bahçe sahipleri bahçelerine işçi götüremiyorlar. İşçiler bu toz altında çalışamayacaklarını söyleyip ayrılıyorlar. Ömürlerini bu bahçelere vermiş, emek sarf etmiş, bir ağacın yetiştirilmesi için 15 yıl çalışmış bir kişi için emeğin bu şekilde kaybolması kabullenemez." İfadelerini kullandı.

Elmaların kalitesini düşürdüğü için böyle bir işletmenin ruhsatlı olsa bile çevreye verdiği zarardan dolayı kapatılması gerektiğini belirten Çatı, "Yetkililerden bu konuda çaba harcamalarını, gereğini yaparak bu taş ocaklarının tarımsal alanlardan kaldırmalarını istiyoruz. Bu zaten yönetmelikte mevcuttur. Tarımsal alanlarda taş ocağı, kum şantiyesi olamaz. Tahmini zararımız da, yılda yaklaşık 4 tondur. 12 ton elma veren bahçemiz bu yıl 7-8 ton vermiştir. Ağaçların dibine de 3-4 ton elmalarımız döküldü. Yetişmiş elmaların da tamamen tozlu-çamurlu olduğu ve kurtlandığını görüyoruz." ifadelerini kullandı. (Abit Dündar-İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir