AB Yüksek Temsilcisi Borrell: "GAZZE'YE YARDIM ULAŞTIRMAK İMKÂNSIZ HALE GELDİ"
Avrupa Birliği (AB) Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell, geçen hafta sonunun Gazze'de en kanlı günlerden olduğuna dikkati çekerek, bölgeye insani yardım ulaştırmanın imkânsız hale geldiğini söyledi.
AB ülkelerinin dışişleri bakanları, 27-28 Haziran'da yapılacak zirve öncesindeki son toplantıları için Lüksemburg'da bir araya geldi. Bakanlar, Borrell'in başkanlığında yapılacak toplantıda Ukrayna’ya desteğin sürdürülmesi, Batı Balkanlar'daki ülkelerin AB'ye katılımı, Gazze ve Lübnan'daki durum ile Gürcistan’daki son gelişmeleri ele alacak. Toplantıya Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba'nın yanı sıra Batı Balkanlar'daki 6 ülke Arnavutluk, Bosna Hersek, Kuzey Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Kosova'nın dışişleri bakanları da katılacak. Borrell, toplantı öncesinde basın mensuplarının Gazze ve Lübnan'daki gelişmelerle ilgili sorularını yanıtladı.
“BU HAFTA SONU EN KANLI GÜNLERDEN BİRİ YAŞANDI”
Gazze'deki duruma değinen AB temsilcisi, "Bu hafta sonu en kanlı günlerden biri yaşandı. Saldırılarda 100'den fazla Filistinli hayatını kaybetti." dedi. "Gazze'ye insani yardım ulaştırılması imkansız hale geldi." ifadesini kullanan Borrell, yardımların sınırlarda beklediğini, bozulduğunu ve birçoğunun kullanılamadan imha edileceğini söyledi. Borrell, "Toplumsal doku tahrip edildi ve sivil toplum yok oluyor." diye konuştu.
AB tarafından desteklenen, ABD Başkanı Joe Biden'ın teklif ettiği barış planının uygulanmadığını hatırlatan Borrell, "Netanyahu'nun son beyanı, maalesef bu planın uygulanmayacağını doğruladı. Ancak bu tür fikirleri desteklemeye devam edeceğiz, çünkü Gazze'ye insani yardımın girmesine izin verebilecek bir ateşkese şiddetle ihtiyacımız var. Aksi halde trajedi ölçülemez boyutlarda olacak ve halihazırda zaten öyle." ifadesini kullandı.
LÜBNAN
Borrell, savaşın Lübnan'ın güneyini etkileme ve etrafa yayılma riskinin her geçen gün arttığını vurgulayarak, şöyle devam etti: "Daha çok endişeleniyorum. Çok daha kaygılıyım. Kriz her geçen gün çok daha fazla yayılıyor. (işgal rejimi-Lübnan arasındaki) Sınırın her iki tarafında da her gün daha fazla bombalama oluyor." Bugünkü toplantıda AB Dışişleri Bakanlarının, Birliğin uluslararası ortaklar nezdinde Gazze'de acil ateşkese destek arama yönünde çabaları artırmak için anlaşmasını umduğunu kaydetti. AA
HAMAS: Netanyahu’nun açıklamaları
BİDEN’IN ÖNERİSİNİ REDDETTİĞİNİN KANITIDIR
İslami direniş hareketi HAMAS, işgal rejimi başbakanı Binyamin Netanyahu’nun Gazze Şeridi’nde kısmi anlaşma ve savaşın devamı konusunda söylediklerinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK) son kararını ve ABD Başkanı Joe Biden’ın önerisini reddettiğinin açık kanıtı olduğunu ifade etti.
HABER MERKEZİ
HAMAS, yaptığı açıklamada, Netanyahu’nun tavrının ABD’nin pazarlamaya çalıştığı "israil Biden’ın önerisini kabul etti" iddiasını da yalanladığını söyledi. Olası bir anlaşmanın kalıcı ateşkesi ve işgal güçlerinin Gazze Şeridi’nden çekilmesini içermesi gerektiğini kaydeden HAMAS, Netanyahu’nun savaşı devam ettirmek için yapacağı manevraların ve oyunların önünü kesmek için hareketin taleplerinde ısrarcı olduğunu kaydetti. HAMAS, uluslararası toplumu Gazze Şeridi’nde Filistin halkına açtığı savaşı sona erdirmesi için işgal rejimine baskı yapmaya ve Amerikan yönetimini de işgal ordusunun gerçekleştirdiği soykırımı durdurma konusunda net bir tavır benimsemeye davet etti.
Biden yönetiminden işgal rejimine ve cinayetlerine sağladığı korumayı kaldırması talep eden HAMAS, söz konusu desteğin Washington’u işgal ordusunun cinayetlerine ortak ettiğine dikkat çekti. Netanyahu, işgal rejiminde yayın yapan Kanal 14 televizyonuna yaptığı açıklamada, "Tutukluların bir kısmının kurtarılması konusunda HAMAS'la yalnızca kısmi bir anlaşmaya varmaya hazırım ve bu bir sır değil, ancak ateşkesten sonra hedeflerine ulaşması için savaşı yeniden başlatacağız." dedi. Netanyahu ayrıca amaçlarının "rehineleri kurtarmak ve Gazze’deki HAMAS yönetimini kökünden söküp atmak" olduğunu söyledi. (İLKHA)