Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı Tanberk: Fırtına nedeniyle mağdur olan üreticilerin zararı karşılanmalı
Malatya'da meydana gelen fırtına nedeniyle tarımsal alanda büyük hasar meydana geldiğini belirten Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk, zarar gören tüm kayısı bahçelerinin tespit edilerek, zararın ağaç başı ödenmesi gerektiğini belirtti.
Malatya Kayısı Üreticileri Derneği Başkanı İbrahim Tanberk, meydana gelen fırtına nedeniyle kayısı üreticilerinin yaşadığı mağduriyetlere dikkat çekerek, "Fırtınada kayısı ağaçları kökünden sökülmüş dalları kırılmış olgunlaşmış kayısılar yere serilmiştir. Kayısının olgunlaşma safhasına kadar bölgesel olarak 5-6 defa ilaçlama. En aza 2 defa gübre atma masrafları kayısı maliyetini yükseltmiştir. Meydana gelen fırtına da dökülen kayısıların bir kısmı olgunlaşmamış dolayısı ile islime verilemez gün kurusu olmaz. Olgunlaşmış olanların da bir kısmı yere düştüğünde parçalanmış olup değerlendirilemeyecek durumdadır. Bu nedenle dökülmüş olan kayısıların ancak 3 de biri kurtarılacak durumdadır" ifadelerini kullandı.
"Sigortasız bahçeler tüm zararı ile baş başa kalacaktır"
Fırtına bölgesindeki kayısı bahçelerin bir kısmının sigortalı bir kısmın ise sigortasız olduğunu kaydeden Tanberk, "Sigortalı olan bahçelerde hafta sonu olması nedeni ile TARSİM ekipleri bölgede tespit yapamamış olup yere düşen kayısılar güneş altında bozulmuştur. Sigortalı bahçeler de zararın bir kısmı karşılansa da sigortasız bahçeler tüm zararı ile baş başa kalacaktır" diye dikkat çekti.
"Üreticilerimize destek sağlanmadığı takdirde kayısı maliyeti iki kat artacaktır"
Sel, yangın, deprem, fırtına, kar ve dolu gibi afetlerin aynı yapıda olduğunu ifade eden Tanberk, "Sel yangın gibi afetlerde nasıl ki zararın tamamı karşılanıyor ise fırtına da aynı afettir. Dolayısı ile zarar gören tüm kayısı bahçelerinin tespit edilerek zararın ağaç başı 500 TL'den az olmamak üzere üreticilerimize ödenmesini talep ediyoruz. Üreticilerimize destek sağlanamadığı takdirde kayısı maliyeti iki kat artacak olup tamamen zarar edeceklerdir" dedi.
"Kısa sürede zarar tespitinin yapılmasını talep ediyoruz"
Tarsim tarafından tespiti yapılmayan bahçeler varsa acilen yapılması çağrısında bulunan Tanberk, "Tarım İl Müdürlüğünce tüm alanda kısa sürede zarar tespitlerin yapılmasını talep ediyoruz. 6 Şubat depreminden buyana her gün deprem yaşarken yok olan varlıklarımıza birde kayısı depremi eklenirse ayakta kalamayacak hale geliriz. Kayısı üreticileri olarak her depreme dayanarak ayakta almaya köylerimizi terk etmemeye gayret ediyoruz. Eğilen bedenlerimizin düşmemesi için devletimizin şefkatli kollarında ayakta durmaya ihtiyacımız var" şeklinde konuştu.
"Üreticilerimizin mağduriyetleri giderilmelidir"
Tanberk son olarak, "Konunun tüm siyasi idari yetkililerce hassasiyetle karşılamasını hep birlikte gayret ederek üreticilerimizin mağduriyetlerinin giderilmesini talep ediyoruz" dedi. (İLKHA)