• DOLAR 32.822
  • EURO 35.174
  • ALTIN 2459.591
  • ...
TEİS: Gıda takviyeleri sadece eczanelerde satılmalı!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK

TEİS tarafından yapılan yazılı açıklamada, şehirleşme, yetersiz beslenme, stres ve uykusuzluk gibi etkenlerin, bitkisel ilaçlar ve vitaminler gibi takviye edici gıdaların kullanımını artırdığı ifade edildi.

Açıklamada, Türkiye'de Tarım ve Orman Bakanlığı onayı ile "gıda takviyesi" adı altında ruhsatlandırılmış yaklaşık 12 bin bitkisel ilaç ve vitamin bulunduğu belirtildi. Vatandaşların bu ürünleri "bitkisel" olduğu için zararsız sanarak rahatça kullandıkları vurgulandı. Ancak bu ürünlerin kimyasal maddeler içerdiği ve üzerlerindeki "ilaç değildir" ifadesinin yanıltıcı olduğu kaydedildi. Açıklamada, bu ürünlerin ilaç etken maddesi barındırdığı ve "takviye edici gıda" ifadesinin yanıltıcı olduğu belirtildi.

İlaç formundaki gıda takviyelerinin yeterince denetim yapılmadan, uygun saklama koşulları dikkate alınmadan marketlerde, benzin istasyonlarında çarpıcı reklamlarla sunulup teşvik edildiği belirtilen açıklamada, bu takviye edici gıdaların aslında ilaç olduğu ve denetimlerinin sadece Sağlık Bakanlığı tarafından yapılması gerektiği vurgulandı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen TEİS Genel Başkanı Eczacı Nurten Saydan, Covid-19 salgını süresince gıda takviyelerine olan talebin artmasının sahte ürün üretimini tetiklediğine dikkat çekti.

Saydan, "Kimyasal ya da bitkisel kökenli olsun, tüm ilaçlar eczacıların uzmanlık alanına girer. Bu tür ürünler, Sağlık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmalı ve yalnızca eczanelerde satılmalıdır," ifadesini kullandı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir