• DOLAR 34.578
  • EURO 36.367
  • ALTIN 2913.8
  • ...

Hükümetin yeni vergi taslağı kapsamında, yem fiyatlarına yüzde 10, gübreye ise yüzde 20 oranında Katma Değer Vergisi (KDV) uygulanacak. Bu durumun, üretim maliyetlerini arttırması bekleniyor. 

Yem ve gübreye getirilecek KDV'nin tarımsal üretime büyük bir darbe vuracağını belirten  Siirt Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Günbat, maliyetlerin artmasının çiftçilerin üretim miktarını azaltma riskini beraberinde getireceğini, bu durumun tarımsal üretimde azalmaya ve gıda fiyatlarında artışa neden olabileceğini kaydetti.

Tarım sektörünün stratejik öneme sahip olduğunu belirten Günbat, hükümete çağrıda bulunarak, "Tarım sektörünün desteklenmesi, ülkemizin gıda güvenliği açısından hayati önem taşımaktadır. Yem ve gübreye getirilecek KDV artışı yerine, çiftçilere daha fazla destek verilmesi gerekmektedir." dedi.

"Çiftçiler, maliyetlerin düşürülmesini bekliyorl"

Çiftçilerin sürdürülebilir bir tarım politikası ile desteklenmeyi ve maliyetlerinin düşürülmesini beklediğini belirten Günbat, "Gübrede yüzde 20 civarındaki vergi, çiftçiye ek bir yük getirecek ve çiftçiyi biraz daha zarara sokacak, belini bükecek. Çiftçi bundan hiç hoşnut değil. Bugün hiçbir gübre bayisinde aynı fiyatı bulamazsınız. Türkiye'de denetimsizlik sorunu yaşanıyor. Bayileri denetleyen bir kurum yok," serzenişinde bulundu.

Türkiye'de üretimin artırılması ve daralan ekim alanlarının yeniden aktif hale gelmesi için Tarım ve Orman Bakanlığı ile hükümete çağrıda bulunan Günbat, şunları söyledi:

"Çiftçiliği cazip hale getirmek ve ekonomik çözümler üretmek gerekiyor"

"Bu ülke bir tarım ve hayvancılık ülkesidir, ancak bu durumu yavaş yavaş terk ediyoruz. Yıllardır çiftçilik yapıyorum, ama bir çiftçinin oğlunun babasının mesleğini sürdürdüğüne şahit olmadım. Maalesef herkes devlet kadrosunda veya İŞKUR üzerinden iş bulma ümidi taşıyor. Baba mesleği devam ettirilemiyor. Türkiye bugün hububat ithal eder hale geldi ve bu, ülkemiz ve geleceğimiz için iyi değil. Çiftçiliği cazip hale getirmek ve ekonomik çözümler üretmek gerekiyor. Çiftçiyi tarımda tutabilmek için bir şeyler yapmamız lazım. Bugün çiftçi ve çocuklarını bu sektörde tutamazsak, yarınlar bizim için çok zor geçecek." (İLKHA)