• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Mardin’de çöken yolun altından çıkan tarihi yapı ilgi bekliyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Artuklu ilçesine bağlı Üçyol mevkiinde 26 Mart akşamı aşırı yağış sonrası yolda çökme meydana geldi. 

Yolun çökmesi sonucunda yer altında henüz belirlenemeyen tarihi bir yapı ortaya çıktı. Olayla ilgili ilçe belediyesi tarafından tahkikat başlatıldı ancak hem yolun hem de tarihi yapının restore edilmesi için kurum ve yetkililerden herhangi bir çalışma gerçekleşmedi.

Konuyla ilgili olarak yetkililere çağrıda bulunan Mardin Medreseler Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı İbrahim Yüksel, aylardır yenileme bekleyen yol ve tarihi yapı için çalışma başlatılması gerektiğini söyledi.

"Kayıp medresemiz olduğunu düşünüyoruz"

Mardin’de birçok tarihi yapının gün yüzüne çıkarılmayı beklediğini söyleyen Yüksel, "Yağmurlar Mardin’de tarihimizi aydınlatmaya devam ediyor. Üzeri duvarlarla örülmüş yapılarımızı ortaya çıkarmaya devam ediyor. En son örneğini 26 Mart 2024 tarihinde yaşadık. Yoğun yağmurlar sonucunda yolun altından bir tarihi yapı ortaya çıktı ve biz araştırmalarımızda bu yapının Vakıflar Bölge Müdürlüğü mülkiyetinde ait bir vakıf mülkiyeti olduğunu tespit ettik. Ancak maalesef kurumdan henüz bu yapının tarihçesiyle alakalı bir bilgi edinemedik. Biz buranın da bir kayıp medresemiz olduğunu düşünüyoruz. Artuklulardan, Osmanlılar döneminden, Akkoyunlar döneminden kalan onlarca kayıp tarihi medresemiz var. Bu yapı da bir kayıp medrese özelliği veriyor. 100 yıl önce Almanlar tarafından 1’inci Cadde yol yapımı gerçekleştirilirken, yolun altında kalıyor birçok yapı gibi." şeklinde konuştu.

“Bu çöküntünün aylarca kaderine terk edilmiş olması yanlış bir davranıştır”

Çöken yol ve tarihi yapı için gerekli çalışmaların bir an önce başlatılması için yetkililere çağrıda bulunan Yüksel, "3 aydır bu yapıya hiç dokunmamak yanlış bir davranış biçimidir.  Vakıflar Bölge Müdürlüğü bu onarımı kiracıya yaptırmaya çalışıyor. Burayı kiralayanın da böyle bir imkânı söz konusu değil. Ancak kiraya verilmiş olması bu işin sorumluluğunu Vakıflar Bölge Müdürlüğü'nün üzerinden kaldırmamaktadır. Gerektiğinde sözleşme feshedilebilir veya hayırseverlerin sponsorluğunda yapılabilir. Birçok imkân var. Bugün birçok kurum, şahıs, Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne sponsorluk müracaatı yaptığı halde herhangi bir netice alınamıyor. Bu yapılarla ilgili bir dönem Büyükşehir Belediyesi’ne de sponsorluk teklifi yapıldı. Ancak herhangi bir netice alınamadı. Dolayısıyla bu yapıları resmi kurumlar restore etmeli veya vatandaşın yolunu açarak sponsor aracılığıyla bu yapıları restore etmelerine vesile kılınsın." diye konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir