• DOLAR 32.809
  • EURO 35.22
  • ALTIN 2461.076
  • ...
Amerikalı siyaset bilimci: Gazze'de Hamas kazanıyor ve işgal stratejisi başarısız oluyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Ammar Kızılçınar

Ulusal ve uluslararası güvenlik konularında ders veren Amerikalı siyaset bilimci Robert Pep tarafından kaleme alınan makalede, işgal stratejisindeki temel kusurun taktiklerin başarısızlığı ya da askeri güce siyasi ve ahlaki kısıtlamalar getirilmesi değil, Hamas'ın güç kaynaklarını anlamadaki genel ve keskin başarısızlık olduğu belirtildi.

İşgal, işgalin aleyhine, Gazze'de yol açtığı katliam ve yıkımın Hamas'ın gücünü artırmaktan başka bir işe yaramadığını fark edemedi.

Hükümetler ve analistler aylardır işgal ordusu tarafından öldürülen Hamas savaşçılarının sayısına odaklandılar, sanki bu istatistik işgal rejimin gruba karşı yürüttüğü kampanyanın başarısının en önemli ölçüsüymüş gibi.

İşgalin, savaştan önce 30.000 ila 40.000 Hamas savaşçısından 14.000'inin öldürüldüğünü söylediğini ve ABD istihbarat kaynaklarının gerçek ölü sayısını yaklaşık 10.000 olarak verdiğini aktardığını da sözlerine ekledi.

Kayıplarına rağmen, grup hala sivillerin yoğunlaştığı bölgeler de dahil olmak üzere Gazze'nin geniş alanlarını kontrol ediyor ve Gazze halkından muazzam bir destek alıyor, savaşçılarının insani yardım malzemelerine erişmesine ve daha önce işgal güçleri tarafından "temizlenmiş" bölgelere kolayca geri dönmesine izin veriyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir