• DOLAR 32.9
  • EURO 35.235
  • ALTIN 2461.424
  • ...
Akciğer kanseri tedavisinde devrim!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

ABD'deki San Diego Kaliforniya Üniversitesi'nden araştırmacılar, mikro robotları oluşturmak için tümörlere karşı kullanılacak ilaç dolu nanopartikülleri, yeşil alg hücrelerinin yüzeyine yerleştirdi.

Bu nanopartikülleri taşıyan algler, mikro robotlarla akciğerlerde oluşan tümörlere gönderiliyor.

Bilim insanları böylelikle kemoterapi tedavisini doğrudan tümöre ve bunların yayıldığı bölgelere etkili şekilde taşıyabiliyor.

Hakemli dergi Science Advances'da yayımlanan çalışmada, nanopartikülleri taşıyan alglere özel bir kaplama aracılığıyla kırmızı kan hücresi görüntüsü veriliyor.

Araştırmanın ortak başyazarlarından Zhengxing Li, bu kaplamanın "kamuflaj" görevi gördüğüne dikkat çekerek şunları söyledi:

Bu kaplama nanopartikülün vücuttaki kırmızı kan hücreleri gibi görünmesini sağlıyor, böylece olası bağışıklık tepkisinin tetiklenmesini engelliyor.

Bilim insanları, fareler üzerinde yaptıkları çalışmalarda olumlu sonuçlar elde etti.

Akciğerlerinde metastaz yapmış melanomlu fareler, nefes borularına yerleştirilen küçük bir tüp aracılığıyla vücutlarına gönderilen mikro robotlarla tedavi edildi.

Tedavisi başarılı olan farelerin hayatta kalma süresi ortalama 37 gün olurken, tedavi edilmeyen farelerde bu süre 27 gündü.

Li, mikro robotların akciğerde yüzerek ilerlediğini belirterek "Bu, ilacın derin akciğer dokusuna dağılımını önemli ölçüde iyileştirirken, bölgede kalma süresini de uzattı" dedi.

Araştırmacılar, mikro robot tedavisini daha büyük hayvanlarda denemek için hazırlıkların sürdüğünü belirtti. Ekibin nihai hedefiyse cihazın insanlar üzerindeki klinik çalışmalarına geçmek.

Independent Türkçe, Science Daily, Science Alert

Bu haberler de ilginizi çekebilir