• DOLAR 32.687
  • EURO 35.104
  • ALTIN 2448.655
  • ...
Kuzey Kore Güney Kore sınırına duvar örüyor! "Kore Duvarı" uydu görüntülerinde ortaya çıktı..
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

CAFER SELÇUK

Güney Kore ile Kuzey Kore arasındaki mevcut gerginlikte yeni bir aşama başlıyor. Son uydu fotoğrafları, Kuzey Kore'nin Güney Kore sınırına yakın birçok alanda duvar benzeri yapılar inşa ettiğini ortaya koydu. BBC Verify tarafından analiz edilen bu görüntüler, ayrıca Askerden Arındırılmış Bölge'de (DMZ) arazinin temizlendiğini de gösteriyor. Uzmanlar, bu durumun Güney Kore ile yıllardır süren ateşkesin ihlali anlamına gelebileceğini belirtiyor.

DMZ, teknik olarak hala savaş halinde olan Kuzey ve Güney Kore arasında 4 kilometre (2,5 mil) genişliğinde bir tampon bölge olarak kabul ediliyor. Bu bölge ikiye ayrılmış durumda ve her iki taraf da ilgili ülkeler tarafından kontrol ediliyor.

Uzmanlar, bu son faaliyetlerin "olağan dışı" olduğunu ve iki ülke arasındaki gerilimin arttığı bir dönemde gerçekleştiğini söylüyor. Seul merkezli NK News haber sitesinden muhabir Shreyas Reddy, "Bu noktada yalnızca Kuzey Kore'nin sınır boyunca askeri varlığını ve tahkimatlarını güçlendirmeyi amaçladığını söyleyebiliriz" diye ekledi.

2023 KASIM'INDA YOKTU

BBC Verify, Kim Jong-un yönetimindeki Kuzey Kore'nin bölgede yaptığı değişiklikleri inceleme projesi kapsamında sınırın 7 km'lik kısmının yüksek çözünürlüklü uydu görüntülerini çekti. Görüntüler, sınırın doğu ucuna yakın toplamda yaklaşık 1 km'lik bir alanı kapsayan, DMZ yakınında bariyerlerin dikildiği en az üç bölümü gösteriyor. Sınırın diğer kısımlarında başka bariyer inşaatlarının yapılmış olması da mümkün.

Kim Yong-un Güney Kore ile arasına duvar örüyor! "Kore Seddi" uydudan görüntülendi - 2. Resim

Bölgede daha önce yüksek çözünürlüklü görüntülerin bulunmaması nedeniyle inşaatın kesin başlama tarihi belirsiz. Ancak bu yapılar Kasım 2023'te çekilen bir görüntüde görünmüyordu.

Kore Savaşı 1953'te her iki tarafın da "askerden arındırılmış bölge içerisinde, bu bölgeden veya bu bölgeye karşı herhangi bir düşmanca eylemde bulunmama" sözü verdiği bir ateşkesle sona erdi. Ancak nihai bir barış anlaşması sağlanamadı.

Bu haberler de ilginizi çekebilir