BM, işgal rejimine silah tedarikinin durdurulması çağrısında bulundu
Örgütün insan hakları alanındaki uzmanları, silah transferinin uluslararası suçlara ve soykırıma ortaklık olarak değerlendirilebileceğini vurguladı.
BM insan hakları uzmanları, işgalci rejime silah ve mühimmat tedarikine son verilmesi çağrısında bulundu.
Cenevre'de yayınlanan bir bildiride, bu tür malzemelerin soykırım da dahil olmak üzere uluslararası suçlara suç ortaklığı olarak görülebileceği konusunda uyarıda bulunuldu.
Açıklamada, "israile silah ve mühimmat transferi, insan haklarının ve uluslararası insancıl hukukun ciddi bir ihlali olabilir ve muhtemelen soykırım da dahil olmak üzere uluslararası suçlarda devletin suç ortaklığı riski oluşturabilir." denildi.
Uzmanlar, ihracat lisanslarına uygun olarak yapılsa bile silah üreticilerinin işgal rejimine tedariki durdurması gerektiğine inanıyor.
Açıklamada tedarikçiler arasında BAE Systems, Boeing, Caterpillar, General Dynamics, Lockheed Martin, Northrop Grumman, Oshkosh, Rheinmetall AG, Rolls-Royce Power Systems, RTX ve ThyssenKrupp yer alıyor.
Uzmanlar, bu şirketlerin siyonistlere silah, parça ve mühimmat göndererek ciddi insan hakları ve uluslararası insani hukuk ihlallerine "suç ortağı olma riski" taşıdığını belirtti. X
Uluslararası Adalet Divanı'nın işgal rejiminin Refah'taki saldırısını derhal durdurmasını emreden yakın tarihli kararını ve Uluslararası Ceza Mahkemesi savcısının siyonist yetkililer için savaş suçlamasıyla tutuklama emri çıkarılması yönündeki talebin hatırlatıldığı açıklamada, "Bu bağlamda israile silah tedarikinin sürdürülmesi, uluslararası insan haklarına ve uluslararası insancıl hukuka aykırı operasyonlara kasıtlı yardım olarak değerlendirilebilir." denildi.
BM uzmanları, "devam eden israil saldırısının, yoğun nüfuslu bölgelerde patlayıcı ve yangın çıkarıcı silahların yaygın kullanımı da dahil olmak üzere, sivillere ve altyapıya yönelik ayrımsız ve orantısız saldırılarla karakterize edildiğini" vurguladı.
Bildiri, işgal altındaki Filistin topraklarında insan haklarının durumuyla ilgili Özel Raportör Francesca Albanese ve sağlık hakkı Tlaleng Mofokeng'in de aralarında bulunduğu 32 BM uzmanı tarafından imzalandı. (İLKHA)