• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Yaptırımlar Afganistan'daki ekonomik büyümeyi geciktiriyor
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Afganistan İslam Emirliği Sözcüsü Zebihullah Mücahid, finans ve bankacılık sektörlerine yönelik yaptırımların ülke ekonomisi üzerinde olumsuz etkisi olduğunu kaydetti.

Mücahid, başta ABD olmak üzere uluslararası topluma; bu yaptırımları kaldırma ve Afganistan'ın döviz rezervlerini serbest bırakma çağrısında bulundu.

Mücahid, mesajında, "Bazı yaptırımlarla karşı karşıyayız. Ne yazık ki hem bankacılık alanında hem de Afgan parasının bloke edildiği ve merkez bankasında kullanılmasına izin verilmeyen alanda Batılı ülkeler tarafından yaptırımlar uygulanıyor. Ülke ekonomisine tüm bunların olumsuz etkileri oldu." dedi.

Mücahid gerek özel sektörün gerekse yatırımcıların bankalar aracılığıyla para transferinde sorun yaşaması ve bankacılık sektörüne uygulanan yaptırımların ülkenin hızlı büyümesini engellediğini söyledi.

Öte yandan Afganistan İslam Emirliği Ekonomi Bakan Yardımcısı Abdullatif Nazari, "Birçok güçlü ülkenin uyguladığı haksız yaptırımlar, ülkenin ekonomik büyümesini geciktirdi. Ekonomik büyüme, kalkınma ve istikrara doğru ilerleyebilmemiz için bu yaptırımların bir an önce kaldırılmasını istiyoruz." dedi.

Ülkedeki ekonomi uzmanları ise yaptırımların kalkmasıyla mal fiyatlarının düşeceğine ve ülkeye yatırım yapılacağına inanıyor.

Afganistan Merkez Bankası (Da Afghanistan Bank) rezervlerinin 7 milyar doları ABD tarafından dondurulmuş durumda. Bu rezervlerin 3,5 milyar doları İsviçre'deki bir vakıf fonuna aktarılırken, ABD Başkanı Joe Biden ise, kalan 3,5 milyar doların 11 Eylül 2001 saldırılarında ölenlerin ailelerine ayrıldığını açıklamıştı. (İLKHA)







Bu haberler de ilginizi çekebilir