Kalitesiz yakıtlardan uzak durulmalı
Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte kışlık yakacakların yoğun olarak temin edildiği bugünlerde, Malatya Belediyesi Malatyalılara çağrıda bulunarak, Malatyalıların yakıt kriterlerine uymasını istedi.
MALATYA - Kış mevsiminin yaklaşmasıyla birlikte Malatya Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yakıt kriterleri hakkında Malatyalıları bilgilendirdi. Yapılan bilgilendirmede, Cizre, Silopi, Gölbaşı ve benzeri kükürt, kül ve partikül madde oranı yüksek, kalori değeri düşük kömürler ile kükürt oranı yüksek fuel-oilleri satın alan, depolayan, kişi, kurum, kuruluş, işletmeler ve apartman yöneticileri hakkında yasal işlem yapılacağını bildirdi.
Uyarıda, "Yasaklanan kömürlerin ve fuel-oillerin alınmasının vatandaşlara mali açıdan ve ısınma yönünden fazla bir faydası olmadığı, tam tersine zararı olduğu" belirtildi.
Kışlık yakacakları alırken dikkat edilmesi gerekenlerin kaydedildiği açıklamada şu bilgilere yer verildi: "İl Mahalli Çevre Kurul Kararı gereğince Malatya Belediyesi hudutları, Battalgazi, Yeşilyurt ilçeleri Belediye hudutları ile merkez ilçe belde belediyelerden Dilek, Hanımın Çiftliği, Orduzu, Topsöğüt ve Şahnahan, Battalgazi ilçesi, belde belediyelerden Hatunsuyu, Hasırcılar, Yeşilyurt ilçesi Belde Belediyelerden Bostanbaşı, Gündüzbey ve Yakınca Belediye hudutları içerisinde; yakılması ve satılması yasaklanan kömürlerin özelliklerini taşıyan Cizre, Silopi, Gölbaşı isimli ve buna benzer kömürler vatandaşlar tarafından alınmamalıdır. Satılan bu kömürlerin kükürt oranı yüksek olup kalori değeri düşüktür. Bu nedenle aşırı hava kirliliğine neden olmaktadır. Vatandaşlarımızın herhangi bir zarara uğramamaları için kömür alırken torbalanmış ve istenilen değerlerde (Kükürt, Kalori, Kül oranları) belirtilmiş olmasına dikkat edilmelidir. Ayrıca açık kömür çevre kirliliğine sebebiyet verdiğinden tamamen yasaklanmıştır.
Son günlerde doğalgaza geçişlerin yoğun olması nedeni ile site ve apartmanlar eski yakma sistemi olan fuel-oilli sistemlerden vazgeçilmesi sureti ile yangın ve patlama gibi olumsuzluklara sebebiyet verilebilmektedir. Yakıt tanklarının temizliği ve kesimini ehliyetli ve yetki almış firmalara belge ibrazı sureti ile vermeleri gerekmektedir. Aksi durumda yetkili firmalara verilmemesi sonucunda site ve apartman yöneticileri hakkında yasal işlemlerin yapılacağı önemle duyurulur."
Yeri ve adresi belli olmayan satıcılardan yakıt alınmamalı
Açıklamada ayrıca, yakıt alırken korsan firmalardan alınmamasına dikkat edilmesi gerektiği belirtilerek, "Kömür torbaları üzerinde; kömürü üreten ve satışa sunan firmaların ismi ve haberleşme adresi, telefon, faks, kömürün menşei, cinsi, kömürün fiziksel veya kimyasal özelliği, uygunluk ve satış izin belgesi olmasına dikkat edilmelidir. Kömür torbaları üzerinde yazan ağırlıklar bazen birbirini tutmadığından kömür alırken tartarak alım yapılmalıdır.
Belirlenen kurallara uymayan vatandaşlar ile satıcılar hakkında yasal işlemler sıkı bir şekilde uygulanacaktır. Ayrıntılı bilgi almak ve şikâyetlerini iletmek isteyen vatandaşlar Malatya Belediyesi Çağrı Merkezi'nin 444 51 44 nolu telefon numarasından Çevre Koruma ve Kontrol Müdürlüğü yetkililerine ulaşabilirler."Müdürlüğü yetkililerine ulaşabilirler."Müdürlüğü yetkililerine ulaşabilirler."
(Enis Ağırbaş-İLKHA)