• DOLAR 32.861
  • EURO 35.169
  • ALTIN 2429.726
  • ...
ABD: Rusya ile Kuzey Kore ilişkilerinin "derinleşmesinden" endişeliyiz
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kirby, günlük basın toplantısında Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in 18-19 Haziran'da Kuzey Kore'ye yapacağı seyahatle ilgili soruları cevapladı.

"Bu gezi hakkında endişemiz yok. Endişemiz, iki ülke arasındaki ilişkilerin derinleşmesidir" diyen Kirby, iki ülke arasında ilişkilerdeki derinleşmeden, sadece Rusya'nın Ukrayna'daki hedefleri vurmak için Kuzey Kore füzelerini kullanmasının Ukrayna halkı üzerinde yaratacağı etki nedeniyle değil aynı zamanda Kore Yarımadası'nın güvenliğini etkileyebilecek bir sonucu olabileceği için endişelendiklerini öne sürdü.

Putin 24 yıl sonra Kuzey Kore'ye gidiyor

Bölgede henüz çok ciddi parametreler görmediklerini de kaydeden Kirby, "Ama yine de bunu çok ama çok yakından izliyor olacağız" diye konuştu.

Rusya'nın Ukrayna yüzünden Batı ile varoluşsal bir savaşa girdiğini söyleyen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin için Kuzey Kore lideri Kim Jong Un ile yakınlaşmak, Rusya’nın Washington ve Asya’daki müttefikleri arasında rahatsızlık yaratıyor.

Rusya, Kuzey Kore ile işbirliği yapacağını, ilişkileri kendi seçtiği şekilde geliştireceğini ve ABD başta olmak üzere hiçbir ülke tarafından kendisine ne yapması gerektiğinin dayatılamayacağını kaydediyor.

Rusya, nükleer silah ve balistik füze programları nedeniyle Kuzey Kore'ye karşı BM yaptırımlarının uygulanmasını izleyen yıllık uzmanlar kurulunun yenilenmesini veto etmişti.

Rusya’nın vetosu, 1948 yılında Sovyetler Birliği’nin desteğiyle kurulan Kuzey Kore’ye karşı uygulanan uluslararası yaptırımlar açısından bir dönüm noktası olarak görülüyor. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir