• DOLAR 32.616
  • EURO 34.978
  • ALTIN 2428.385
  • ...
Nijer'de eski Cumhurbaşkanı Bazum'un dokunulmazlığı kaldırıldı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Temmuz 2023'teki askeri darbeyle görevden alınan Nijer eski Cumhurbaşkanı Muhammed Bazum'un dokunulmazlığı kaldırıldı.

Avukatları yaptıkları açıklamada, Bazum'un dokunulmazlığının Niamey Eyalet Mahkemesi tarafından kaldırıldığını ve bunun da iktidardaki askeri cuntanın kendisine karşı cezai kovuşturma başlatacağını gösterdiğini söyledi.

Bazum, geçtiğimiz temmuz ayında askeri bir darbe ile devrilmişti. Bölgesel, siyasi ve ekonomik blok ECOWAS'ın ve Batılı güçlerin serbest bırakılması için defalarca yaptığı çağrılara rağmen o ve eşi, o tarihten bu yana gözaltında tutuluyor.

Bazum'un avukatlarından Musa Kulibaly yaptığı açıklamada, mahkemenin kararını duyurarak Bazum'un vatana ihanet ve devlet güvenliğini baltalamak için komplo kurmak suçlamalarıyla yargılanmasının önünün açıldığını söyledi.

Avukat, "müvekkilleriyle görüşmelerine izin verilmemesi ve mahkemenin argümanlarını dinlemeyi reddetmesi nedeniyle savunmanın mutlak haklarını ihlal ettiğini" de sözlerine ekledi.

2020'den bu yana Batı ve Orta Afrika'da gerçekleşen sekiz darbeden biri olan Nijer darbesi, askeri yetkilileri iktidara getirdi.

Askeri liderler, geçen yıl tutukluluğunun keyfi olduğuna karar veren Batı Afrika Devletleri Ekonomik Topluluğu (ECOWAS) Adalet Divanı da dahil olmak üzere Bazum'un görevine iade edilmesi çağrılarını görmezden geldi.

Topluluk, Bazum'u yeniden iktidara getirmek için askeri müdahalede bulunma tehdidinde bulunmuş ancak geri adım atarak krizin diplomatik yollardan çözülmesini tercih etmişti. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir