• DOLAR 32.697
  • EURO 35.168
  • ALTIN 2445.739
  • ...
Uzmanlardan acemi kasaplara uyarı
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban Bayramı’na az bir süre kala Dr. Yiğitbay kurban kesiminde oluşabilecek yaralanmalara karşı bir dizi uyarılarda bulundu.

Kurban Bayramı’nda herhangi bir yaralanmaya sebebiyet vermemek için kurbanlık hayvanların mutlaka kendi alanında deneyimli kişiler tarafından kesilmesi gerektiğini ifade eden Yiğitbay, "Kurban Bayramı nedeniyle özellikle acemi kasapların yaptığı kesimlerde el ve el bileği kesikleri sık görülmektedir. Hayvan tepmesi sonucu uzuvlarda kırıklar görülebilmektedir. Bu tarz yaralanmaları önlemek için kurbanlık hayvanlar mutlaka profesyonel bir ekip tarafından kesilmelidir" şeklinde konuştu.

"Kesi olan yer temiz bir suyla yıkanmalı"

Kesi durumunda sağlık kuruluşuna başvurana kadar yeri yerinin temiz bir suyla yıkanası ve temiz bir örtü ile kapatılması gerektiğini ifade eden Yiğitbay, "Özellikle aktif kanamanın olduğu uzuvda yara yerine temiz bir bezle kompresyon uygulanmalı ve kesi olan ekstremite kalp hizasından yukarı alınarak ivedilikle sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır" dedi.

"Kesi Yerlerine Toprak, Tütün Gibi Şeyler Asla Sürülmeme"

Kurban kesimi sırasında uzuv kopmaları da görülebildiğini dile getiren Yiğitbay, "Uzuv kopması durumunda da yara yeri yıkanıp temiz bir bezle sarılmalı, kopan uzuv parçası temiz bir beze sarılarak buz ile kaplı bir poşete konmalı ve acil olarak sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. Özellikle damar yaralanması olan hastalarda aktif kanamayı durdurmak için yara yerine asla toprak, tütün, diş macunu, kül gibi maddelerin sürülmemesi gerekir, eğer yara yerine yukarıda bahsettiğimiz şeyler sürülürse, yara yeri enfeksiyonu sonucu ekstremite kaybı hatta ölüm bile görülebilir." Diye konuştu.

Son olarak bayram süreci boyunca acil servislerin açık olduğunu belirten Yiğitbay, olası bir yaralanma durumunda hemen hastaneye başvurulmasının çok önemli olduğunu ifade ederek, kazasız bir Kurban Bayramı geçirilmesi temennilerinde bulundu. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir