• DOLAR 34.486
  • EURO 36.255
  • ALTIN 2960.38
  • ...
Dr. Öğretim Üyesi Uçan: Yılda bir defa kasaplık yapmaya kalkmayın!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Kurban kesiminde dikkat edilmesi gereken konulara dikkat çeken uzmanlar, kurban kesiminin uzman kasaplarca ve hijyen kurallarına riayet edilerek yaptırılması gerektiğini hatırlattı.

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğretim Üyesi Rüştü Uçan, kurban kesiminde dikkat edilmesi gerekenler hakkında İLKHA muhabirine değerlendirmelerde bulundu.

Kurban Bayramı'nda oluşabilecek kazaların başında özellikle kesi yaralanmaları geliyor ve koruyucu önlemler hayati önem taşıyor. Profesyonel olarak yapılan kesi işlemleri sırasında veya etlerin parçalara ayrılması sürecinde oluşan yaralanmalar, küçük gibi görünse de ciddi sonuçlar doğurabilir. Bu yüzden uzmanlar kesim esnasında alınacak tedbirler hakkında sık sık uyarılarda bulunuyor.

Kurban kesimi sırasında özellikle büyükbaş hayvanların kesiminde profesyonel kasaplara başvurulması gerektiğini belirten Uçan, olası kazaların önlenmesi için en az 1 metre mesafeye dikkat edilmesi gerektiğini söyledi.

“Her işi tecrübeli kişisine yaptırmak lazım”

Dini bir vecibe olan kurban ibadetini gerçekleştireceklere birtakım uyarılarda bulunan Uçan, “Kurban kesiminde özellikle şunu diyoruz; yılda bir defa kasaplık yapmaya kalkmayın. Her işi tecrübeli kişisine yaptırmak lazım. Özellikle büyükbaş hayvanları kesinlikle kasap olmayanların kesmemesi gerekiyor. Diğerlerinde de mümkünse yine kasaplara kestirmek de büyük avantaj var. Çünkü geçen sene Kurban Bayramı sırasında İstanbul harici 5 bin yüze yakın yaralanma olayıyla karşılaşıyoruz; bunlardan bazıları ölümle sonuçlanıyor. Bu kadar ağır bir olayı çok cüzi bir parayla yaptırmak bence çok daha caziptir. Daha fazla sevabı için kendiniz kesecekseniz de kurbanı kesme anında hiç olmazsa bir metre civarınızda başka kişinin olmamasına dikkat edin. Çünkü siz acemisiniz, herhangi şekilde bıçağı salladığınızda kaçtığınız zaman başkasına veya kendiniz yaralayabilirsiniz onun için dikkat etmemiz gerekir.” dedi.

"Kasap bıçaklarının çok keskin değil orta keskinlikte olması lazım"

Kurbanın kesileceği bıçak hakkında da tavsiyelerde bulunan Uçan, “Kasap bıçaklarının çok keskin değil, orta keskinlikte olması lazım. Çünkü iki şey var; eğer çok keskin olursa bir yaralanmada siz kasap değilseniz ölümcül yaralama meydana gelebilir. İkinci de eğer çok kör bir bıçakla kesmeye çalışsanız hayvana eziyet edersiniz. Bu bakımdan orta kesinlikle bir bıçak ve diğer edevatın olmasında yarar var.” şeklinde konuştu.

“Kurbanın derisi de bir değerdir”

Kurbanlık hayvanı keserken derisine de dikkat etmek gerektiğinin altını çizen Uçan, “Kurbanın derisi de bir değerdir. Deriyi de çok yaralamamaya çalışmak, düzgün yapmaya çalışmakta yarar var. Bittikten sonra da yine bulabilirseniz kaya tuzuyla bulabilirsiniz veya en aşağısından normal tuzla ile tuzlayarak ve ters düz çevirerek artık hangi kuruma veriyorsanız o kuruma vermenizde fayda var. Kurban derisi de bir olarak değerlendirilsin.” diye belirtti.

“Kesim yerlerinde kesmekte veya kestirmekte büyük yarar var”

Kurban ibadetinin belediyelerce belirlenmiş kesim yerlerinde yapılmasını tavsiye eden Uçan, “Hayvan kesim yerleri eskiden böyle değildi şu anda her belediye kesim yerleri belirledi. O kesim yerlerinde kesmekte veya kestirmekte büyük yarar var. Çünkü onların kanlarıyla ilgili bir problem veyahut da hijyen durumunu orada çok iyi sağlanıyor. Eğer çok fazla koyun veya hayvan kesimi varsa birinci hayvanı kestikten sonra bıçağın yine alkollü bir bezle silinerek ikinci hayvana geçilmesi birisindeki hastalığın diğerine ulaşmamasını sağlıyor.” diye belirtti.

“Naylonun ete geçmesiyle; kanserojen, kısırlaştırıcı birtakım hastalıklara sebep olabiliyor”

Kurbanın kesimi sonrasında da dikkat edilmesi gereken hijyen kuralları hakkında konuşan Uçan, “Kurbanı kestikten sonra da hemen naylon poşetlerin içine koyup götürmek, naylonun ete geçmesiyle; kanserojen, kısırlaştırıcı birtakım özelliklere sebep olabiliyor. Bu durumu önlemek için olabildiğince dışarıda belli bir süre dışarıda bekletip biraz soğuduktan sonra buzdolabından kaldırmak lazım. Mümkünse şimdiden yağlı kasap kağıtlarından alın. Yağlı kâğıda sardıktan sonra buzdolabına koyarsanız, naylon ile birebir temasını önlemiş olursunuz. Bu da önemli bir konudur.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir