• DOLAR 32.68
  • EURO 35.229
  • ALTIN 2445.09
  • ...
İyi bir baklava yapımında nelere dikkat edilmeli ne kadar süre içerisinde tüketilmeli
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Bayramların vazgeçilmesi olan baklava tatlıları zamana meydan okuyarak asırlardır varlığını sürdürüyor. Çeşitli türleriyle bayram menülerinde yerini koruyan baklavanın yapılışı ve muhafazasında dikkat edilmesi gereken hususları aktaran baklava ustası Hasan Baran, malzeme seçiminde kaliteden ödün verilmemesi gerektiğinin altını çizdi.

Kurban Bayramı dolayısıyla baklava siparişlerinde yoğunluk yaşandığını belirten Hasan Usta, "Bayramdan dolayı bayağı yoğunluk var. Bu yıl baklavaya yoğun bir talep var. Sabahın erken saatlerinde geliyor akşama kadar çalışıyoruz. Yoğunluk; küçük tepsi baklavalarda, onları yetiştirmeye çalışıyoruz." dedi.

"Kaymaklı çeşitler 2 veya 3 günden fazla dolapta bekletilmemeli"

Lezzetli bir baklavada dikkat edilmesi gereken hususlara değinen Hasan Usta, "İyi bir baklava için öncelikle yağının iyi, ununun kaliteli, şekerin ve kullanılan fıstığın temiz olması lazım. Mesela biz fıstığı Gaziantep'ten getiriyor, Şanlıurfa'dan tereyağının iyi ve kalitelisini seçiyoruz. Baklavanın hamurunu ince açıyoruz. Yaklaşık 600 gramlık tepsiye yarım kilogram hamur, 400 gram yağ ve 300 gram fıstık kullanıyoruz. Baklavamızı fırında 225 derece sıcaklıkta pişiriyoruz." ifadelerini kullandı.

Baklava ve türlerinin buzdolaplarında bekletilme sürelerini de aktaran Hasan Usta, kaymaklı ürünlerin fazla bekletilmesi durumunda istenmeyen neticelere sebebiyet verebileceğini söyledi.

Hasan Usta, "Baklavanın buzdolaplarında bekletilmesinde bir sakınca yoktur. Yaz aylarında kaymaklı çeşitler dolapta 2 veya 3 günden fazla bekletilmemelidir. Çünkü kaymak sütten yapıldığından bekletilmesi durumunda ekşime yapa ve bu da zehirlenmeye yol açabilir. Fakat normal baklavalar bir haftaya kadar dolapta bekletilebilir." şeklinde konuştu. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir