• DOLAR 34.944
  • EURO 36.745
  • ALTIN 2979.98
  • ...
Müftü Dolu: Kurban yardımlaşma, dayanışma ve paylaşmadır
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Malatya İl Müftüsü Ramazan Dolu, Kurban Bayramı'nda kurban ibadetini yerine getirecek Müslümanların niçin kurban kesecekleri, hangi hayvanların kurban olabileceği, kurbanlık alırken nelere dikkat edilmesi gerektiği ile ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

"Kurban ibadeti ve kurban günleri içerisinde birçok ibadeti ve güzelliği barındıran özel vakitlerdir"

Kurban ibadeti ve kurban günlerinin, içerisinde birçok ibadeti ve güzelliği barındıran önemli ve özel vakitler olduğunu belirten Müftü Dolu, "Kurban ibadeti; Hazreti İbrahim'in (Aleyhisselam) Peygamberliği döneminden beri Allah Celle Celaluhu'nun kullarına kendi rızası için, maddi varlığını feda etmeyi öğreten ve bu anlamda kullarına bir vazife yükleyen önemli bir ibadettir. Allah Resulü Hazreti Muhammed Mustafa Sallallahu Aleyhi Vesellem kurban kesmiş ve ümmetine de kurban kesmeyi tavsiye etmiştir. Bizim için vacip olan bir ibadettir" diye kaydetti.

"Kesilen kurbanının eti üçe bölünür" 

Müminin kurbanını üç parçaya böleceğini kaydeden Müftü Dolu, "Kesilen kurbanının etini üçe bölerek taksim eder. Üçte birini fakir ve muhtaç aileleri kişileri bularak onlara ulaştırır. Üçte birini evine gelen misafir ikram etmek için hazırlar. Kalan üçte birini de ev ahalisine ikram eder. Dolayısıyla ikramın birçok yönünü kurbanla yaşar" diye konuştu.

"Mümin kurbanının ahirette onu sırattan geçireceğini, cennete ulaştıracağını bilerek ve buna inanarak keser"

Müftü Dolu, "Mümin kurbanını kestiğinde o kurbanının ahirette onun elinden tutacağını, onu surattan geçireceğini, cennete ulaştıracağını bilerek ve buna inanarak kurban keser. Yine mümin Kur'an'ı Kerim'in ifadesiyle o kurbanın etinin derisinin kanının Allah'a ulaşmayacağını bilir. Amacının ne olduğunu sorgular. Allah da o amacı kabul edeceğini söyler. Yani niyetlerini kalbinde olanını Allah sorgular ve kabul eder. Dolayısıyla mümin kurbanını samimi bir niyetle niyetlenerek keser. Ama bütün bu niyetlerin üzerinde, üstünde en önemli niyet ise rıza-i ilahiyi yaratanın rızasını kazanmak için yapar" ifadelerini kullandı.

"Sevdiği şeylerden infak etmeyi Hazreti Peygamberimiz bize önerir ve tavsiye eder"

Bu ibadetin aynı zamanda müminin sevdiği şeylerden infak etmeyi öğrettiğini belirten Müftü Dolu, "Sevdiği şeylerden infak etmeyi Hazreti Peygamberimiz bize önerir ve tavsiye eder. Biz tıpkı Hazreti Âdem'in çocuklarından Habil'in kendi besleyip büyüttüğü en güzelini seçerek kurban ettiği gibi Hazreti İbrahim'in öz evladını dahi Allah'a feda etmek için hazırlandığı gibi Peygamberimiz Aleyhissalatu Vesselam'ın ve ashabının yokluk, fakirlik zamanlarına rağmen en güzelini seçip kurban etmeleri gibi Müslümanların hacda hac ibadeti yaparken en güzel kurbanı seçip onu kurban etmeleri gibi dünyanın birçok yerinde bu ibadet bu şekilde yapılmaktadır" diye belirtti.

"Daha çok erkek hayvanların kurban edilmesini öneririz"

Dişi hayvanların kurban edilmesinden çok, erkek hayvanların kurban edilmesini önerdiklerini belirten Müftü Dolu, şöyle devam etti: "Büyükbaşlarda kurban olabilecek hayvanlar inek, tosun ve deve gibi. Biz dişi hayvanların kurban edilmesinden çok erkek hayvanların kurban edilmesini öneririz. Bu hem ekonomik olarak önemli hem de kurban ibadetinin ruhuna daha uygundur diye düşünüyoruz. Aynı şey küçükbaş hayvanlar için de geçerlidir. Keçi, koyun gibi hayvanların erkek olanlarını tercih etmelerini isteriz. Büyükbaş hayvanlardan inek ve tosunlar iki yaşını doldurmuş olması, devlerde ise 5 yaşını doldurmuş şartı var. Eğer yaşını bilmiyorsa dişlerine bakarak iki yaşını dolduran hayvanların dişlerini dökmüş olmaları ve yeni diş hani halk tabiriyle kapak atma diyoruz. Buna mutlaka dikkat etmeleri gerekiyor. Küçükbaşlarla ilgili de bir yaşını doldurmuş olması gerekiyor. Eğer hayvanın yaşı bilinmiyorsa bu hayvanın annesinin boyuna ebatına gelmiş olmasını esas alıyoruz."

"Kesilecek kurbanın herhangi bir hastalığı ve eksiği olmaması gerekir"

Kesilecek kurbanların herhangi bir hastalığı, sakatlığı ve eksikliğinin olmaması gerektiğine dikkat çeken Müftü Dolu, "Zira bu hastalıklardan veya eksikliklerden biri varsa o kurban edilmez. Çünkü Allah Celle Celaluhu ya kurban edeceğimiz, bağışlayacağımız ya da mümin olarak keseceğimiz bu kurbanın eksiksiz ve tam olması gerekiyor. Çok alımsız, çok çelimsiz, çok zayıf bir şeye yaramamış bir hayvanı kesmek de önerilmemektedir. Belki fıkhi olarak bunun yolu vardır ama nihayetinde keseceğimiz kurbanın bağışlanabileceği Müslümanların faydalanabileceği tarzda bir hayvan olması gerekiyor" dedi.

"Kurban yardımlaşmadır, dayanışmadır ve paylaşmadır"

Müftü Dolu son olarak, "Bir de şunu vurgulamakta yarar var. Yani 'çevremde herkes kurban kesiyor, ben de kesmeliyim' diyerek borçlanan, çok zor durumda olduğu halde kurban kesenler olabiliyor. Biz diyoruz ki kurban ibadeti maddi imkânı olan normal geçimini sağlayabilen ve borçlanmadan mümkün olabilecek kadar kurban alabilecek gücü olanlar kurban kessinler. Ailelerini maddi olarak zor durumda bırakacak şekilde borçlanarak hatta kredi çekerek kurban kesmeyi biz asla önermiyoruz. Dolayısıyla kurban bir yardımlaşmadır. Bir dayanışmadır ve bir paylaşmadır" ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir