• DOLAR 32.856
  • EURO 35.146
  • ALTIN 2429.649
  • ...
Kurban Bayramı'nda dengeli beslenmeye dikkat!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Mardin İl Sağlık Müdürlüğünde görevli Diyetisyen Meltem Tifur, sayılı günlerin kaldığı Kurban Bayramı'nda sağlıklı beslenmenin püf noktalarını aktararak kırmızı et tüketimi konusunda uyarılarda bulundu.

Tifur, bayram sabahında öncelik yapılması gerekenler arasında kahvaltı öğününün yapılması gerektiğini belirtti.

Kurban Bayramı'nda dikkat edilmesi gerekenlere değinen Tifur, "Kurban Bayramı, aile ziyaretlerinin bol olduğu, yöresel etli ve yağlı yemeklerin bol olduğu, şerbetli tatlılar, çikolata ve şekerleme gibi ikramların bol olduğu günlerdir. Bu kısa süre içinde yemek tüketme miktarımız ve alışkanlıklarımız değiştiği için hem tartıda şaşırtıcı kilo alımları hem de hazımsızlık, mide yanması ve şişkinliği gibi sağlık sorunları ile karşılaşıyoruz. Bu sorunları yaşamamamız adına bu bayram sürecinde daha dengeli ve yeterli bir şekilde beslenmemiz lazım. Kurban Bayramı'nda güne sağlıklı bir kahvaltı yaparak başlamalıyız. Kahvaltıda; haşlanmış yumurta, peynir, zeytin, mevsim yeşillikleri ve tam tahıllı ekmek tüketilebilir. Dolayısıyla dengeli bir kahvaltıyla başlayabiliriz. Bu bizim bir sonraki öğünde daha fazla yemek yememizi engeller." şeklinde ifade etti.

"Kesilen kurban eti ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmelidir"

Kesilen kurban etlerinin doğru muhafaza ve tüketimi hakkında bilgi veren Tifur, "Kesilen kurban eti en az bir gün dinlendirilip ölüm katılığı geçtikten sonra tüketilmelidir. Etler kızartma veya kavurma gibi yemeğin yağ miktarını arttıracak ve aşırı ısıl işlem görmeden kaynaklı kanserojen maddelerin oluşumuna sebep verecek pişirme yöntemlerinden ziyade haşlama, fırınlama, ızgaralama gibi sağlıklı pişirme yöntemleri tercih edilmelidir. Ana öğünlerde besin çeşitliliği sağlanmalı ve her ana öğün yeterli ve dengeli olmalıdır. Etli yemekler, lif yönünden zengin bol salata, zeytinyağlı sebze yemeği ile tüketilmesi lazım. İçecek noktasında da kesinlikle gazlı içecekler yerine ayran ve kefir ile tüketilebilir." dedi.

Tifur, bayramda çokça tüketilen tatlılarda aşırıya kaçınılmaması gerektiğine vurgu yaparak, "Bayram ziyaretlerimizde şerbetli tatlılar, çikolata ve şeker tüketimine dikkat edilmelidir. Bunlardan ziyade sütlü ve meyveli tatlılar tüketilmelidir. Bunun yanında yaş ve kuru meyveler de tüketilebilir. Genellikle her ziyarette bu tarz ikramlar olacağı için tüketim miktarını aşmamalıyız. Aksi takdirde midede yanma, şişkinlik, hazımsızlık gibi şikâyetler ortaya çıkar." dedi.

"Sabah-akşam havanın serin olduğu saatlerde 30-45 dakika kadar yürüyüşlerimizi yapmalıyız"

Hem Kurban Bayramı'nda hem de diğer sıcak havalarda sıvı tüketimine ve günlük spor aktivitesine karşı uyarı ve tavsiyelerde bulunan Tifur, "Kurban Bayramı yaz sıcaklarına denk geldiği için her gün 2 ila 2,5 litre su tüketimine özen göstermeliyiz. Kafein içeriği yüksek olan çay ve kahve tüketimi sınırlandırılmalı ve şekerli gazlı içeceklerden uzak durmalıyız. Tercihimiz ayran, kefir, bitki çayları, düşük sodyum içerikli maden suları ve şeker ilavesiz meyveli içecekler olmalıdır. Tüketilen bu yiyeceklere karşı kişide sağlık açısından herhangi bir zararın oluşmaması için bayramda günlük fiziksel olarak aktif olmayı ihmal etmemek lazım. Fazla tüketilen yiyeceklerle beraber alınan fazla kalorileri dengeleyip kilo alımını engellemek için sabah ve akşam havanın serin olduğu saatlerde 30-45 dakika kadar yürüyüşlerimizi yapmalıyız. Ayrıca bayramda kısa mesafeli yerlerde araba yerine yürümeyi, asansör yerine merdivenleri kullanmayı tercih etmek daha sağlıklı olacaktır. "şeklinde konuştu. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir