• DOLAR 34.547
  • EURO 36.015
  • ALTIN 3005.461
  • ...
Eğitimci Aslan'dan ebeveynlere 'yaz tatili' tavsiyeleri
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Batman Eğitimciler Cemiyeti Başkanı Hamdin Aslan, 2023-2024 eğitim öğretim yılı dolayısıyla yazılı bir açıklama yaptı.

Açıklamasında uzun ve yorucu bir maratonun sonunda milyonlarca öğrenci ve öğretmen için yaz tatilinin başladığını belirten Aslan, üç aylık yaz tatilinin öğrencilerin dinlenmesine katkı sağlaması, kendilerini hem manevi hem de kültürel anlamda geliştirmesine de vesile olması temennisinde bulundu.

"Notlar çocuğumuzun kişilik değerlendirmesi değildir"

Öncelikle anne ve babaların karne notlarını değerlendirirken bu notların çocuğun bir yıl boyunca göstermiş olduğu çalışma ve davranışların bir sonucu olarak görmesi gerektiğini vurgulayan Aslan, "Bu belge çocuğumuzun durumu hakkında sadece bizlere bilgi verir. Ona bakarak başarılı olduğu alanlar ile yeterli olamadığı alanlar tespit edilebilir. Unutmamalıyız ki bu notlar çocuğumuzun kişilik değerlendirmesi değildir. Karne sonucuna gösterilecek tepkide, çocuğa yönelik tutumumuzda da bunu göz önüne almalıyız." dedi.

"Çocuğun başarılı olabildiği alanı keşfetmeliyiz"

Kötü bir karne ile karşılaştığında çocuğa kızmak, bağırmak, küçümseyici sözler söylemek, eleştirilerde bulunmak onun bundan sonraki başarısına katkı sağlamayacağını vurgulayan Aslan, "Her çocuğun başarılı olduğu ve kendisini gerçekleştirebileceği bir alan vardır. Önemli olan çocuğun başarılı olabildiği ve kendini gerçekleştirebileceği alanı keşfedebilmektir." diye konuştu.

"Tatil, okuma alışkanlığını geliştirebilmek için büyük bir fırsattır"

Anne babaların çocuklarıyla iletişimlerini güçlendirebileceği ve çocukların okul stresini üzerlerinden atıp sosyalleşmesine yardımcı olabileceği etkinlikler yapılabileceğini ifade eden Aslan, şu bilgileri paylaştı:

"Aileler çocuklarını camilere ve Kur'an kurslarına gönderebilir. Akrabalık bağlarını geliştirmeleri için ailece akraba ziyaretleri gerçekleştirilebilir. Tatil süresince sosyal becerilerini desteklemek için yeni sosyal ortamlara girmesi sağlanabilir. Böylece çocuklarımızın ilişki kurma, başlatma ve sürdürme becerileri gelişir.

Yaz tatili çocukların okuma alışkanlıklarını geliştirebilmeleri için büyük bir fırsattır. Kitap okuma rutini oluşturup kitap okumayı keyifli hale getirebiliriz. Birlikte kitap okumak, arkadaşlarıyla kitap paylaşmak, kitapta bahsi geçen yerleri ya da canlıları araştırmak, mümkünse görmelerini sağlamak onlara ciddi bir birikim kazandıracaktır."

"Çocuklar keyifli bir aktivite bulamazsa ekrana sarılır"

"Başta bulundukları şehir olmak üzere her aile imkanları çerçevesinde çeşitli şehir veya bölgelerin doğal güzelliklerini, tarihi, kültürel ve manevi mekanlarını ziyaret edilebilir" diyen Aslan, "Çocuklarımızı kişisel gelişimlerini artıracak sportif, yetenek ve gelişim kurslarına yazdırabiliriz. Unutmayalım ki günümüz çocukları yapacak daha keyifli bir aktivite bulamadıklarında ekrana sarılırlar. Ekran bağımlılığı çocuklarda dikkat ve öfke problemlerinin yanı sıra dil gelişimi ve sosyal becerilerde gerilemeye yol açar. Yaz tatili döneminde de teknolojik alet kullanımlarının sınırlı ve yaşına uygun olmasına özen gösterilmeli, takip edilmelidir." ifadelerini kullandı. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir