• DOLAR 32.871
  • EURO 35.288
  • ALTIN 2496.691
  • ...
Şanlıurfa'daki tarihi Barutçu Hanı madde bağımlılarının meskeni oldu
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Osmanlı mimarisiyle tarihi İpekyolu üzerinde inşa edilen Barutçu Hanı, dönemin önemli ticaret merkezi olan Urfa'da tüccarlar tarafından hem ticaret hem de dinlenme amaçlı kullanılıyordu.

Tarihi Kapalı Çarşı içerisindeki Demirciler Pazarı'nın kuzeyinde yer alan Barutçu Hanı, ayrıca Kurtuluş Savaşı döneminde cepheye gönderilen barut ve askeri malzemelerin burada tutulmasının ardından "Barutçu" ismini almıştı.

Türkiye'de sadece 3 ilde bulunan çok katlı hanlardan olan ve geçmişi 16. yüzyıla dayanan 3 katlı Barutçu Hanı, 6 Şubat'taki depremde aldığı hasardan ve kira ödemelerinde yaşanan anlaşmazlık nedeniyle kapatıldı.

Yaklaşık 1 buçuk yıldır kapalı olan Barutçu Hanı, madde bağımlılarının ve hırsızların mesken tuttuğu bir yer oldu.

İLKHA'ya konuşan esnaf, Barutçu Hanı'nın tekrardan Şanlıurfa'ya kazandırılmasını talep ederek çürümeye terk edilen han için yetkilileri göreve davet ettiler.

"Belediye tesis yapacağını burayı kullansın"

Ümit Öncel

Tarihi hanın madde bağımlılarının meskeni haline geldiğini söyleyen Ümit Öncel, "Depremden 3-4 ay önce kapatıldı. Depremden sonra da bu şekilde bıraktılar. Aslında burası çok güzel bir yer fakat burayı çalıştıramadılar. Türkiye'de sayılı bu şekilde 3 katlı han var. Bu da onlardan biridir. İçerisi çöplük yuvası olmuş, madde bağımlılarının meskeni haline gelmiş. Ne kapı ne cam bıraktılar. Orası milli servettir, yazıktır günahtır. Buraya valiliğin bir el atması gerekir. Belediye tesis yapacağına burayı kullansın. Alın size tesis, lokanta da mini otel de yapılabilir. Nereden bakarsan 50 tane dükkan var. Buraları bir esnafa kiralansa bir gelirdir. Niye kapandı bilmiyoruz. Belediyeden bir iki defa gelip temizliğini yaptılar. Dile getiriliyor ama herhangi bir icraat yok. Her gün bir parçası eksiliyor. İçeriye bir bekçi kulübesi yapılırsa bir bekçi konulursa ancak olur. Burası Balıklıgöl Çarşısı, Urfa'nın kalbidir ama neden Şanlıurfa'ya kazandırılmıyor?" dedi.

"Seçim zamanı herkese söyledik ama hiçbiri maalesef ilgilenmedi"

Mehmet Buyan

Hırsızların Barutçu Hanı'ndan sonra esnafın dükkanlarına da dadandığını belirten Mehmet Buyan, "Barutçu Hanı şu anda sahipsiz kalmış durumda. Yıllarca kapalı kaldı. Son birkaç yıldır tekrar açıldı çok güzel çalışıyordu fakat sonradan artık kiminle ne sorun olduysa kapatıldı. Kapandıktan sonra çarşı veya çevredeki insanlar talan ettiler. Şu anda kapalı olmasından uyuşturucu bağımlıları ve hırsızlar içinde. Bu şekilde kalmasını istemiyoruz, açılmasını istiyoruz. Esnafın işine de zarar veriyor. Dışarıdan gelen yabancı turistlere burası kapalı diye başka yerlere yönlendiriyoruz. Yaklaşık 1 yıldır kapalı. Açılmadan önce işlerimiz durgundu fakat açıldıktan sonra işlerimiz iyi gitmeye başladı. Dışarıdan gelen turistler burada ihtiyaçlarını alıp gidiyorlardı. Barutçu Hanı kapatıldıktan sonra işlerimiz kesilmeye başladı. Seçim zamanı bizim milletvekillerimize, belediye başkan adaylarına dahi söyledik hiçbiri maalesef ilgilenmedi. CİMER'e yazdım, valiliğe bildirdim. Hırsızlar içerideki eşyaları bitirdiler daha sonra çarşıdaki esnaflar da dadanmaya başladılar. Çarşı esnafının malzemesini çalmaya başladılar. CİMER'e yazdığımda buraya bir bekçi talebinde bulundum fakat herhangi bir bekçi falan getirmediler. İçerideki eşyaları bitince de çarşı esnafının malzemelerine göz diktiler. Yarın öbür gün bizim dükkanlarımıza girmeye başlarlar." diye konuştu.

"Hırsızlar tarafından yağmalandı, bayağı zarar gördü"

Mehmet Yavuş

Dükkanını kapatıp gönül rahatlığıyla evine gidemediğini ifade eden Mehmet Yavuş, "Barutçu Hanı yaklaşık bir buçuk senedir bu durumda. Devrettikleri adam vergi borçlarını ve kiralarını ödemediğinden dolayı bu şekilde bırakıldı. Borçlardan dolayı devlet gelip el koydu ve burayı kapatıp mühürlediler. Mühürlendikten sonra yaklaşık bir buçuk senedir burada boş bir şekilde duruyor. Hırsızlar tarafından yağmalandı, bayağı zarar gördü. Böyle tarihi bir hanın şu anda durumu bu şekilde. Gerek iş gerek esnaf gerekse ticaret bakımından gerekse turizm açısından Şanlıurfa'ya kazandırılmasını istiyoruz. Depremden zarar görmüş durumda. Burada toplanan madde bağımlıları komşu esnaflarımızın dükkanına girip arkadaşlarımızın mallarını alıyorlar ve maddi zarara sebep oluyorlar. Akşamları biz burayı kapattığımızda içimiz rahat bir şekilde evimize gidemiyoruz. Bu konumda herhangi bir kamera sistemi veya herhangi bir bekçi yok. Burası başıboş bırakılmış bir han ve maalesef madde bağımlılarının ilgi alanına giriyor. Benim karşı komşum bakırcının kepengini ortadan ikiye ayırıp 60-70 bin liralık bir zarar verdiler. Bununla alakalı herhangi bir ispat veya tespit kimsenin elinde bulunmuyor çünkü burada herhangi bir kamera veya ışıklandırma sistemi yok. Bir esnaf olarak buranın komple bir elden geçirilmesini talep ediyoruz. Seçimden önce herkes gelip konuşuyor, söz veriyor fakat seçimden sonra kimseyi buralarda görmüyoruz." şeklinde konuştu.

"Gece hanın içerisinde uyuşturucu kullanılıyor"

Mevlüt Doğan

Mevlüt Doğan ise "Burası pislik yuvasına dönmüş şekilde. Hatta bazıları gelip gece hanın içerisinde uyuşturucu kullanıyorlar. Burası eski ve tarihi bir yerdir. Bu görüntüler çok çirkin gerçekten. Buranın tekrardan çarşıya kazandırılmasını isteriz. İçerisi çöplük yuvasına dönmüş, her tarafa pislik yayılmış. İster istemez çarşıya kötü koku yayılıyor. Tarihi bir mekânın yeniden faaliyete girmesini isteriz. Akşamları burası çok tenha oluyor. Bir an önce belediyenin buraya bir el atmasını isteriz." ifadelerini kullandı. (İLKHA)

Bu haberler de ilginizi çekebilir