• DOLAR 32.986
  • EURO 35.378
  • ALTIN 2455.58
  • ...
HAMAS:  ARACILARLA MÜZAKEREYE HAZIRIZ
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Gazze

HAMAS'tan yapılan açıklamada, "BMGK kararında yer alan kalıcı ateşkes, Gazze'den tamamen çekilme, esir takası, Gazze Şeridi'nin yeniden inşası ve yerinden edilenlerin geri dönüşü maddelerinin memnuniyetle karşılandığı" kaydedildi. Açıklamada, HAMAS'ın, Filistin halkı ve direnişinin talepleriyle uyumlu bu ilkelerin uygulanmasına ilişkin dolaylı müzakerelere girmek üzere aracılarla işbirliğine hazır olduğu bildirildi. Açıklamada ayrıca, HAMAS'ın, başta işgal rejiminin yenilgiye uğratılması, Filistinlilerin yurtlarına geri dönüşü ve kendi kaderini tayin hakkı olan tam egemenlik ile başkenti Kudüs olan tam bağımsız Filistin devletinin kurulması dahil, ulusal haklarını elde etmek için halkın tümüyle birlikte verdiği mücadeleye devam edeceği vurgulandı.

BM'NİN ATEŞKES TEKLİFİNİ KABUL EDİYORUZ

Öte yandan HAMAS yöneticilerinden Sami Ebu Zuhri, BM Güvenlik Konseyi'nin ateşkes kararını kabul ettiklerini ve ayrıntılar üzerinde müzakereye hazır olduklarını söyledi. Sami Ebu Zuhri, Reuters'e yaptığı açıklamada, "ABD yönetimi, BM Güvenlik Konseyi kararının uygulanması yoluyla saldırıyı derhal sona erdirmeye zorlama yönündeki taahhütlerini yerine getirme konusunda gerçek bir sınavla karşı karşıyadır" dedi. Siyonist rejimin bu karara uymasını sağlamanın Washington'a bağlı olduğunu söyleyen Sami Ebu Zuhri, "BMGK'nın kalıcı ateşkes, işgalcilerin Gazze'den tamamen çekilmesi, esir değişimi, yeniden inşa ve sivillerin dönüşü" hususlarının Filistin halkı ve direnişinin talepleriyle uyumlu olduğunu belirtti.

BM'DE GAZZE ATEŞKES TASARISI KABUL EDİLDİ

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, ABD’nin Gazze için sunduğu kalıcı ateşkes önerisini kabul etti.

NEW YORK

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi, Gazze için bir kez daha toplandı. ABD Başkanı Joe Biden'ın açıkladığı ve ilk aşamasında Gazze’de hemen ateşkes öngören 3 aşamalı teklife destek talep edilen karar tasarısı kabul edildi. 15 üyeli BMGK'de yapılan oylamada, ABD'nin sunduğu karar tasarısı 14 "evet" oyu alırken, Rusya "çekimser" oy kullandı. Kabul edilen kararda, Mısır, ABD ve Katar tarafından yürütülen diplomatik çabalara işaret edildi. Siyonist rejimin, teklifi kabul ettiği belirtilen kararda, HAMAS'a da teklifi kabul etme ve uygulama çağrısı yapıldı.

Kararda, 3 aşamalı teklif uyarınca; ilk aşamada hemen ateşkes, kadın, yaşlı ve yaralı esirlerin serbest bırakılması, Filistinli esirlerin takas edilmesi, işgal ordusunun Gazze'de nüfus bulunan yerlerden çekilmesi, insani yardımın artması, temel hizmetlerin yeniden inşası, Filistinli sivillerin Gazze'nin kuzeyi dahil tüm şerit genelinde evlerine dönmesinin ve uluslararası toplumun gerekli konut katkısı yapmasının sağlanacağı belirtildi.

Tarafların anlaşmasının ardından ikinci aşamada, krizin nihai olarak sonlandırılması için geri kalan esirlerin tümünün serbest bırakılması talep edilen kararda, siyonist rejimin tüm Gazze'den çekilmesi istendi. Kararda, üçüncü aşamada, Gazze için birkaç yıla yayılan yeniden inşa planının başlatılacağı belirtilirken, ölen esirlerin de cesetlerinin teslim edilmesi öngörüldü. İlk aşama için müzakerelerin 6 haftadan fazla sürmesi halinde ateşkesin müzakereler bitene kadar devam edeceği belirtildi. (İLKHA)

 

Bu haberler de ilginizi çekebilir