• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Bakan Fidan Rusya'da! Putin'den son dakika Türkiye açıklaması!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Dışişleri Bakanlığının X sosyal medya hesabından yapılan paylaşıma göre Fidan, BRICS+ toplantısına katılmak ve ikili temaslarda bulunmak üzere gittiği Rusya'da Devlet Başkanı Putin tarafından Kremlin Sarayı'nda kabul edildi.

Diplomatik kaynaklardan edinilen bilgiye göre, Fidan, kabul sırasında Putin'e Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın selamlarını ileterek, "İki ülke arasındaki ilişkiler gerçekten fevkalade iyi gidiyor. Ticaret konusunda atılması gereken adımlar var." ifadelerini kullandı.

Fidan, "Ukrayna konusundaki mümkün olan her türlü arabuluculuk faaliyetlerini devam ettirmede biz de kararlıyız. Suriye konusunda iki lider olarak ortaya koyduğunuz istikrar politikasını devam ettirme konusunda biz de elimizden geleni yapıyoruz." diye konuştu.

Moskova'da temasları esnasında da bu konuları görüşme imkanı bulduğunu aktaran Fidan, Putin'le görüşmesi sırasında gündeme getirmek istediği birkaç konu olduğunu dile getirdi.

PUTIN: ASTANA SÜRECİ DEVAM ETMELİ
Görüşme sonrası açıklamalarda bulunan Putin ise "Türkiye’nin BRICS’in çalışmalarına yönelik ilgisini memnuniyetle karşılıyoruz" dedi. 

Putin, "Türkiye'yle ilişkilerin gelişmesini memnuniyetle karşılıyoruz. Tüm gelişmeler, dostum Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın liderliğinde gerçekleşiyor. Astana süreci devam etmeli" diye konuştu.

"Geçen yıl iyi bir büyüme elde ettik ve bu yılın başında ticaret ciro düzeyinde hafif bir düşüş yaşadık, ancak bunu öncelikle ana ihracat ve ithalat ürünlerimizin fiyatlarındaki ayarlamaya bağlıyoruz." diyen Putin, "Umarım yakın gelecekte bu durumu düzeltebiliriz ve her şey geçen yıl olduğu gibi gelişecektir. Ve geçen yıl ülkelerimiz arasındaki ticaret cirosunda mutlak bir rekor kırıldı." ifadelerini kullandı.

"Türk dostlarımızın Ukrayna krizi de dahil olmak üzere kriz durumlarının çözümüne katkıda bulunma kararlılığını şükranla anıyoruz." diyen Putin, konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Müzakere sürecini desteklediğiniz, Ukrayna ile krizin çözümüne yönelik müzakereler için İstanbul platformunu sağladığınız için önceki sıfatınızla size teşekkür etmek istiyorum.

Tahıl anlaşmasının imzalanmasında Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın da önemli rolü oldu. Uzatılmaması maalesef bizim suçumuz değil. Ama Karadeniz'deki seyrüsefer anlaşmasına denemesine ilişkin de Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın girişimini de biliyorum. Biliyorsunuz biz bunu destekledik. Ancak ne yazık ki son anda Ukrayna tarafı da bu öneriyi reddetti.

Yine de Türkiye Cumhuriyeti'nin bu yolda tüm girişimlerini dikkatle ve büyük bir saygıyla değerlendiriyoruz ve sizlerle iletişim halinde olmaya devam edeceğiz.

Suriye krizinin çözümünde hep birlikte çok önemli bir rol oynadık ve en çok sıkıntılı olan bu bölgede durumun normale dönmesi için Astana formatını sürdürmek, terörle mücadele etmek ve bize düşen her şeyi yapmak doğru olur diye düşünüyorum. Bizim için önemli.

Genel olarak durum oldukça olumlu gelişiyor. Umuyorum yakın bir gelecekte, kanaatimce 3-4 Temmuz'da uluslararası bir etkinlik kapsamında Astana'da olur ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’la görüşme fırsatımız olur."

Bu haberler de ilginizi çekebilir