• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Müftü Dolu: Hacdan sonra açılan tertemiz sayfayı tekrar günahlarla, lekelememek için azami gayret gösterilmesi gerekir!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

İslam'ın 5 temel şartından biri olan Hac ibadetini yerine getirmek için dünyanın birçok ülkesinden Müslümanlar, büyük bir heyecan ve şevkle kutsal toprakların yolunu tuttu. Malatya'dan yaklaşık bin kişi Türkiye genelinde ise 83 bin 430 kişi, hac ibadetini yerine getirmek için kutsal topraklara gitti.

Malatya İl Müftüsü Ramazan Dolu, Hac ibadetinin ne olduğu, Hac ibadetini yerine getirmenin şartları, Hac ibadetinin önemi ve hac ibadetini yerine getirdikten dönen hacı adaylarının neler yapmaları gerektiği ile ilgili İLKHA muhabirine önemli açıklamalarda bulundu.

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın en önemli organizasyonlarından birinin hac organizasyonu olduğunu belirten Müftü Dolu, İslam ümmetinin de önem verdiği, İslam'ın beş temel farzından biri olan hac ibadetinin imkânı olan maddi ve fiziki olarak gücü yeten Müslümanların yaptığı en önemli ibadetlerden biri olduğunu söyledi.

"Milyonlarca Müslüman cuma gününden itibaren Arafat'a çıkmak için yola çıkacak"

Ramazan Dolu

Hac günlerinin yaklaştığını anımsatan Müftü Dolu, "Zilhicce'nin 10'undan sonra Müslümanlar Arafat'a çıkacak. Vakfe yapacak. Haccın rüknü olan Arafat'ta dua edecek. Müslümanlar orada buluşacak. Milyonlarca Müslüman aynı bölgede bir toprak parçasında bir araya gelecek ve topluca ibadet edecek, dua edecek ve vakfesini tamamlayarak hacı olmuş olacak. İnşallah önümüzdeki cumartesi günü Arife günü. Müslümanlar cuma gününden itibaren Arafat için yola çıkacaklar. Cumartesi günü Arafat meydanında Arefe vakfesinde duracaklar. Vakfe yapacaklar. Ve inşallah pazar günü de şeytanı taşlayarak bayramın birinci günü bayram namazları taşlamadan sonra kurbanlarını kesip bayram namazlarını kılacaklar ve hac ibadetinin en önemli aşamasını tamamlamış olacaklar." diye konuştu.  

"Bembeyaz bir sayfa açarak hayata başlamak müminler için oldukça önemli bir kazanımdır"

Malatya'dan yaklaşık bin hacı adayını kutsal topraklara uğurladıklarını anımsatan Müftü Dolu, "İnancımıza göre hacca gidip gelen bir Müslüman, annesinden doğduğu gün gibi günahlarından arınmış olarak döner. Çünkü Peygamberimiz (Sallallahu Aleyhi Vesellem) bir Hadis-i Şerif'inde 'Kim inanarak hacca gider, hacda iken kimse ile tartışmaz, kavga etmez, kötü söz söylemez, ibadetleriyle meşgul olur ve dönerse annesinden doğduğu gün gibi günahlarından temizlenmiş, affedilmiş olarak döner.' Dolayısıyla yepyeni bir sayfa açar. Böyle bir güzelliği kazanmak, geçmiş günahlarından arınmak, hatalarından arınmak, yeniden doğmak, yepyeni bembeyaz bir sayfa açarak hayata başlamak müminler için oldukça önemli bir kazanımdır, bir kazançtır. Hacca gitmek için yol bulabilen, imkân bulabilen, fırsat bulabilen Müslümanlar böyle bir özelliği kazanmış oluyorlar." ifadelerini kullandı.

"Hacca gitmek ile beraber hacı kalabilmek, o tertemiz sayfayı tekrar günahlarla lekelememek için azami gayret göstermek gerekiyor"

Ancak bu özelliği kazanmakla beraber, bu özelliği korumanın çok daha önemli olduğuna vurgu yapan Dolu, "Yani hacca gitmek ile beraber hacı kalabilmek, o tertemiz sayfayı tekrar günahlarla, hatalarla, kusurlarla lekelememek için azami gayret göstermek gerekiyor. Bir Müslüman haddi zatında hayatının her alanında aslında, her döneminde, bidayetten nihayete kadar günah işlememek, hata yapmamak, kusur işlememek için gayret eder ancak her Müslüman, her insan hata yapmakla maluldür. Hata, günah mutlaka insanın düşebileceği bir kusurdur. Ancak önemli olan bunlardan af dilemek, pişmanlık duymak ve tövbe etmek esastır. Bu tövbenin en önemli kapısı da Hacdır. Dolayısıyla Hacdan dönen bir Müslüman Haccın gereklerini yaptığı gibi Hacdan sonra da bu tertemiz sayfayı temiz tutabilmek, hayatının sonuna kadar bu şekilde yaşayabilmek için çaba sarf etmeli, buna hassasiyet göstermelidir" şeklinde konuştu.

"Hacdan dönen kişi çevresiyle, akrabalarıyla yepyeni bir kardeşlik bağını kurar ve güçlendirir"

Müslümanların Hac ve Umre ibadetine çok önem verdiğini belirten Müftü Dolu, "Milletimiz Hacca gitmeden önce komşularını, akrabalarını, tanıdıklarını ziyaret eder ve helallik ister. Yani kul hakkını üzerinde taşıyarak götürmemeye gayret eder. Onun için bazı bölgelerimizde yakınlarına, akrabalarına bir yemek ikramında bulunur. Hepsini bir sofra etrafında toplar ve helallik ister. Döndükten sonra yine akrabaları hacdan dönen kardeşini ziyaret eder. Hâl hatır eder ve adeta çevresiyle, akrabalarıyla yepyeni bir kardeşlik bağını kurar, güçlendirir. Bu da çok önemli bir husus. Çünkü Müslüman toplumunun içerisinde yaşayan bir kişidir. İnsan haddi zatında sosyal bir varlık olması sebebiyle diğer insanlarla beraber yaşar. Diğer insanlarla alışverişini, komşuluğunu, akrabalığını ve diğer diyaloglarını kurar. Bu diyaloglarda kalp kırmış olabilir, üzmüş olabilir, incitmiş olabilir, incinmiş olabilir. Bütün bunları düzeltmek ve aynı çevrede yepyeni bir insan olarak hayata başlamak, haccın kazandırdığı önemli hususlardan biridir" diye kaydetti.

"Umarım hacı kardeşlerimiz sağlık, sıhhatle haclarını tamamlar ve bu bilinçle dönerler"

Son olarak Dolu, "Umarım hacı kardeşlerimiz sağlık, sıhhatle haclarını tamamlar ve bu bilinçle dönerler. Biz de hacılarımızı tıpkı burada topluca uğurladığımız gibi müjdeyle, muştuyla ve heyecanla burada karşılar ve evlerine uğurlarız diye düşünüyorum" dedi. (İLKHA)









Bu haberler de ilginizi çekebilir