YKS sınavı sonrası velilere önemli çağrı
Mil Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Ömer Çapan, YKS sonrası velilere, "Yeteri kadar stres yaşayan ve bunalan çocuklarımızı sınav sonrası sıkmayalım, üzerlerine gitmeyelim, eleştirmeyelim" tavsiyesinde bulundu.
8-9 Haziran'da YKS oturumları gerçekleştirildi. Adaylar, sözel, eşit ağırlık, sayısal ve yabancı dil alanlarında ter döktü.
Mil Diyanet-Sen Şanlıurfa Şube Başkanı Ömer Çapan, YKS sınavı sonrası velilere çağrıda bulunarak bir açıklama yaptı.
"Bunalan çocuklarımızı sınav sonrası sıkmayalım"
Stres yaşayan öğrencilerin üzerine gitmenin sakıncalarını dile getiren Çapan, "Değerli veliler, anne-babalar, Allah rızası için size bir çağrıda bulunmak istiyorum. Çocuklarımız 12 yıllık çok büyük fedakârlıklar sonucu yorucu, yıpratıcı ve bir o kadar da yoğun bir eğitim sürecinden sonra dünden bu yana YKS adıyla ÖSYM 'ce yapılan bir sınava girdiler. Şunu unutmayalım ki bu sadece bir sınav ve üstelik te her türlü telafisi olan bir sınavdır. Lütfen zaten yeteri kadar stres yaşayan ve bunalan çocuklarımızı sınav sonrası sıkmayalım, üzerlerine gitmeyelim, eleştirmeyelim. Bunalımlarına bunalım katmayalım. Kendimize gelelim. Sınav sonrası çocuklarımızın intihar girişiminde bulunduğunu öğrendim maalesef. Korkarım ki eğer dikkat etmez ve gerekli İslami ve insani duruşu sergilemez isek çok can kaybımız olacaktır." dedi.
"Nice servet sahiplerinin çocukları ekmeğe muhtaç halde bir hayat yaşadılar"
Çocukların Allah'ın emaneti olduğunu hatırlatan Çapan, "Bizler anne-babalar olarak çocuklarımızın dininden, ahlakından, eğitiminden sorumluyuz, çocuklarımızın rızkından sorumlu değiliz. 'De ki Rabbim dilediğine rızkı bol verir, dilediğine az verir. Ne var ki, insanların çoğu bu gerçeği bilmez.' Yani rızkı veren sadece Allah'tır. Nice servet sahiplerinin çocukları ekmeğe muhtaç halde bir hayat yaşadılar ve öldüler. Allah'ın takdiriyle nice fakir gurabanın çocukları ise büyük bir servete kavuştular. Allah Resulü bu konuda şöyle buyurmuştur; 'Hepiniz çobansınız, hepiniz güttüğünüz sürüden sorumlusunuz. Devlet reisi de bir çobandır ve sürüsünden sorumludur. Erkek, ailesinin çobanıdır ve sürüsünden sorumludur. Kadın, kocasının evinin çobanıdır ve sürüsünden sorumludur. Hizmetkâr, efendisinin malının çobanıdır; o da sürüsünden sorumludur. Netice itibariyle hepiniz çobansınız ve güttüğünüz sürüden sorumlusunuz." diye konuştu.
"Siz memur olmasını isteyebilirsiniz ancak Allah esnaf olmasını dilemiş olabilir"
Çapan, son olarak şunları söyledi:
"Sizler çocuklarınızın vali, doktor, mühendis, öğretmen ve benzeri olmasını isteyebilir ve bunun için çocuklarınızı yönlendirebilirsiniz. Ancak Âlemlerin Rabbi olan Allah sizin çocuğunuzun farklı bir işte, farklı bir görevde istihdam etmek istiyordur. Siz memur olmasını isteyebilirsiniz ancak Allah işçi veya esnaf olmasını dilemiş olabilir. Bakın bu konuda Yüce Rabbimiz, 'Hakkınızda hayırlı olduğu halde bir şeyden hoşlanmamış olabilirsiniz. Sizin için kötü olduğu halde bir şeyden hoşlanmış da olabilirsiniz. Yalnız (doğrusunu) Allah bilir, siz bilmezsiniz.' diye buyuruyor:" (İLKHA)