• DOLAR 32.883
  • EURO 35.182
  • ALTIN 2450.326
  • ...
Refah ve Kerem Ebu Salem kapıları 34 gündür işgal altında
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HİLAL HİKMET YEŞİLBUDAK

 

İşgal kuvvetleri, 5 Mayıs 2024'te Refah şehrinin güneydoğusundaki Kerem Ebu Salem Sınır Kapısı'nı tamamen kapatarak insani ve tıbbi yardım girişini engelledi. 20 gün kapalı kalan kaldıktan sonra 24 saatliğine açılan kapıdan çok az miktarda yardım kamyonu giriş yapabildi.

6 Mayıs'ta da işgal kuvvetleri Refah'ta karadan saldırı başlattığını duyurdu ve ertesi gün Refah Sınır Kapısı'nın Filistin tarafını işgal ederek, hayat kurtaran yardım ve malzemelerin kuşatma altındaki Gazze Şeridi'ni girişini engelledi.

Sağlık kaynaklarına göre; sınır kapısının Filistin tarafının yeniden işgal edilmesinden bu yana hiçbir hasta veya yaralının Gazze Şeridi'nden tedavi için çıkmasına izin verilmedi.

Sınır kapılarında devam eden işgal, Filistinlilerin kalan gıda stoklarını tüketmesinin ardından Gazze şehri ve kuzey Gazze Şeridi'ne kıtlığın geri dönmesi tehlikesini taşıyor.

Birleşmiş Milletler, işgalin Refah Sınır Kapısı'nı kapatmasından bu yana Gazze Şeridi'ne giren yardım miktarının yüzde 67 oranında azaldığını bildirdi.

Birleşmiş Milletler Dünya Gıda Programı, Gazze Şeridi'ndeki her 10 çocuktan 9'unun akut gıda yoksulluğu yaşadığını belirtti.

Program, "X" platformunda yayınlanan açıklamasında "yardımlara uygulanan düşmanlık ve kısıtlamaların gıda ve sağlık sistemlerinin çökmesine yol açtığını" vurguladı.

Ayrıca, Refah'tan yerinden edilen Filistinli ailelerin artık temiz su, tıbbi malzeme ve yakıt sıkıntısı çeken bölgelerde bulunduğunu ve sınırlı gıda yardımı ile yaşadıkları belirtildi.

Dünya Gıda Programı, daha az kaynakla en fazla sayıda insana ulaşmak için öğünü azaltmak ve yerel halk mutfaklarında üretilen sıcak yemeklere öncelik vermek zorunda kaldıklarını vurguladı.

İşgal kuvvetleri dün Nuseyrat kampında 210 kişinin şehadetine, 400'den fazla kişinin de yaralanmasına neden olan bir katliam gerçekleştirdi.

Siyonist işgalciler, Gazze'ye yönelik saldırılarını 7 Ekim 2023'ten bu yana kara, deniz ve hava yoluyla sürdürerek çoğunluğu çocuk ve kadın olmak üzere 36 bin 801 kişiyi katletti, 83 bin 680 kişiyi yaraladı. Binlerce mağdurun ise halen enkaz altında ve yollarda olduğu ancak ekiplerin onlara ulaşamadığı belirtiliyor.

Bu haberler de ilginizi çekebilir