• DOLAR 32.886
  • EURO 35.177
  • ALTIN 2432.438
  • ...
Ortadoğu'da harita değişiyor!
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

HAMZA DURMAZ-   Nisan ayında hazırlanan taslağın detayları Times Of İsrail gazetesinde manşet oldu, söz konusu manşet tam olarak 10 madde. Taslağa göre Gazze ve Batı Şeria yönetimleri tamamen Filistinlilere devredilecek. ABD, altı Arap ortağın ilerletmeye çalıştığı daha geniş iki devletli çözümü desteklerken, konuya aşina üst düzey bir Arap diplomata göre kendilerinin önerilerini ABD "Gerçekçi" bulmadı ancak ABD'nin de taslağının benzer olduğunu öne sürdü.

10 maddenin detayları şöyle:

1) Uluslararası topluma Gazze'ye yönelik yardım akışının engellenmemesi ve bölgenin yeniden inşası için destek çağrısı.

2) Gazze'deki Hamas dahil bütün silahlı güçlerin yönetimde yer almasını reddediliyor. Silahların susması sonrası yeniden entegrasyon mekanizmasının daha da kolaylaşacağı belirtiliyor.

3) İsrail kendi topraklarından herhangi bir şey kaybetmeyecek ancak Gazze'den tamamen çekilecek ve bölgeyi Filistinlilere bırakacak.

4) Gazze ve Batı Şeria yönetimi birleşecek. Bölgedeki siyasi karar mekanizması yeniden oluşana kadar uluslararası ortaklardan yardım alınacak.

5) İsrail ile Filistin Kurtuluş Örgütü arasındaki nihai statü müzakerelerinin yeniden başlatılacak. İsrail ile olan savaş kalıcı olarak sona erecek.

6) Filistin'in sınırları 1967'deki haline tekrar dönecek. ABD bu konuda Arapların taslağını destekliyor, 6. madde ayrıca İsrail'in Arap komşularıyla da olan ilişkilerini geliştirmesini talep ediyor ancak ABD kanadı bu maddeye sıcak bakmıyor.

7) Suudi Arabistan ve diğer Arap ülkeleri ile İsrail arasında normalleşme başlayacak ve somut adımlar atılacak, bölgedeki huzur havasının herkesin yararına olacağı öne sürülüyor.

8) Hem İsrail hem de Gazze kanadının sınırların genişletilmesi konusundaki istekleri reddedilecek. Taraflara ayrıca hukukun üstünlüğünü korumaya ve halk tarafından seçilen liderlerin güvenliğinin sağlanması konusunda destek verilecek.

9) Kudüs'ün şimdiki statüsü korunacak ve tek taraflı eylemlerin önüne geçilmeye çalışılacak.

10) Filistin kanadına, "iyi yönetişim, şeffaflık, yolsuzlukla mücadele, eğitim ve refah reformuna odaklanan" geniş kapsamlı bir destek verilecek

Bu haberler de ilginizi çekebilir