• DOLAR 32.835
  • EURO 35.339
  • ALTIN 2469.674
  • ...

Yaklaşık 15-20 gündür başlayan hububat hasadının ülkenin her tarafında yoğun bir şekilde devam ettiğini belirten Doğan, açıklanan ve ortalama yüzde 15 oranında artırılan hububat alım fiyatlarının çiftçiyi memnun etmediğini ifade etti.

Doğan, "Çiftçinin başfiyattan beklentisi, hasada yakın tarihlerde, fark ödemesi ile birlikte 14-15 Aralığıydı ancak yapılan açıklama bu yönde olmamış ve çiftçiyi memnun etmemiştir. Günümüzdeki tarımsal üretim girdileri, yıllık enflasyon, hayat pahalılığı ve çiftçinin önümüzdeki ekim döneminde üretim girdilerinin ne kadar olacağının kestirilememesi nedeni ile üretim yapılması hususunda çiftçiyi zorlayacaktır." dedi.

"Çiftçiler bu rakamlardan memnun değil"

Çiftçilerin açıklanan alım fiyatlarından memnun kalmadıklarını vurgulayan Doğan, "Bakanlık tarafından açıklanan rakamlarda; Ton başına makarnalık birinci grup baş fiyat 10 bin 500 TL, makarnalık ikinci grup baş fiyat 10 bin TL, makarnalık üçüncü grup baş fiyat 9 bin 500 TL, ekmeklik birinci grup baş fiyat 9 bin 750 TL, ekmeklik ikinci grup baş fiyat 9 bin 250 TL, ekmeklik üçüncü grup baş fiyat 8 bin 750 TL, alım ilaveten buğday için bin 750 TL ve arpa bitkisi için 750 TL fark ödemesi ödenecektir. Sonuç olarak çiftçilerimiz açıklanan bu fiyatlardan memnun olmadıklarını belirtmişlerdir." diye konuştu.

"Maliyetler her geçen gün artıyor"

Batman'da çiftçilerin, bu yıl açıklanan fiyatların beklentilerinin altında kalmasından dolayı hayal kırıklığı yaşadığını ifade eden Doğan, "Fiyatların düşük olması, üreticilerin emeğinin karşılığını alamadığı düşüncesini pekiştiriyor ve geçimlerini sağlamakta zorlanmalarına neden oluyor. Batman'daki çiftçiler, maliyetlerin her geçen yıl arttığını, ancak ürünlerine verilen fiyatların bu artışa paralel gitmediğini belirterek tepkilerini dile getiriyor. Mazot, gübre ve ilaç fiyatlarının yükseldiğini, bu yüzden üretim maliyetlerinin ciddi oranda arttığını söyleyen çiftçiler, fiyatların bu maliyetleri karşılamaktan uzak olduğunu ifade ediyor." şeklinde konuştu.

"Üretim imkansız hale geliyor"

Çiftçilerin rakamların revize edilmesini istediğini belirten Doğan, şöyle devam etti:

"Birçok çiftçi, 'Bu fiyatlarla üretim yapmamız imkansız hale geliyor. Emeğimizin karşılığını alamıyoruz ve zarar ediyoruz. Yetkililerden destek bekliyoruz' şeklinde açıklamalarda bulunuyor. Üreticiler, rekolte fiyatlarının yeniden değerlendirilmesini ve daha adil bir seviyeye çekilmesini talep ediyor." (İLKHA)