• DOLAR 34.642
  • EURO 36.522
  • ALTIN 2942.078
  • ...
Sıcak havalarda alınması gereken sağlık önlemleri nelerdir?
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Türkiye genelinde hava sıcaklıklarının aniden yükselmesi, vatandaşları bunaltıyor. Özellikle son günlerde etkili olan sıcak hava, sokağa çıkmak zorunda olan vatandaşlara zorluk yaşatıyor.

Aşırı sıcakların yaşandığı bu dönemde uzmanlar, aşırı sıcakların çeşitli sağlık problemlerini de beraberinde getirdiğine dikkat çekerek, sıcaklıklara karşı bol sıvı tüketilmesi ile enfeksiyonlardan korunmak gerektiği tavsiyesinde bulunuyor.

Aşırı sıcakların; özellikle yaşlılar, kronik hastalığı olanlar ve çocukların sağlığını olumsuz yönde etkilediğini belirten uzmanlar, önemli sağlık sorunlarının yaşanmaması için önlem alınması gerektiğine dikkat çekiyor.

Üsküdar Üniversitesi Dahiliye ve Gastroenteroloji Uzmanı Prof. Dr. Aytaç Atamer, konuyla ilgili İLKHA muhabirine konuştu.

“Günde ortalama 2 buçuk ile 3 litre kadar su içmemiz gerekmektedir”

Havaların giderek ısınmaya başladığı sıcak yaz günlerinde, bazı sağlık önlemlerini göz önüne almak gerektiğine dikkat çeken Atamer, “Önlemlerin başında sıcak havalarda vücuttan su kaybı fazla olacağı için günde ortalama 2 buçuk ile 3 litre kadar su içmemiz gerekmektedir. Özellikle yaşlı olan kişilerde, beraberinde ek hastalığı olan diyabet hastalarında, hipertansiyon hastalarında çok daha önem arz etmektedir. Çünkü diyabet hastalarında havanın sıcaklığının artmasına bağlı olarak kan şekerlerinde bir yükselme söz konusu olmaktadır. Keza hipertansiyonu olan hastalarda kullanılan ilaçların içerisinde idrar söktürücüler olduğu için bunlarda sıvı kaybı daha fazla olmaktadır. Sıvı kaybıyla beraber vücuttan sodyum, potasyum, kalsiyum, magnezyum gibi elektronikler kaybedildiği için halsizlik olmaktadır. Bu nedenle özellikle bu tür hastalarımızın, yaşlılarımızın, kronik hastalığı olan kişilerin sıcak havalarda, sıcaklığın çok arttığı saatlerde dışarda olmaması gerekmektedir.” dedi.

“Klimanın optimal 23-24 derece arasında tutulması gerekmektedir”

Klima kullanılması ile ilgili olarak Atamer, “Klimanın direkt olarak çarpmaması ya da akşamları sabaha kadar klima çalıştırılmaması gerekmektedir. Bu şekilde olursa sabahları ağrı, tutukluk olabilmekte, bazen zatürreye neden olabilmektedir. Bu nedenle klimanın optimal 23-24 derece arasında tutulması gerekmektedir.” şeklinde konuştu.

Neler tüketilmeli, neler tüketilmemeli?

Yaz aylarında sıvı kaybı fazla olduğundan, bunu karşılamak amaçlı tüketilen çay ya da gazlı içeceklerin suyun yerini tutmadığını belirten Atamer, “Gerekirse ayran ya da maden suyu içilmesi gerekmektedir. Dondurma gibi ürünler tüketilirken, bunlarda enfeksiyon ve bulaş açısından korunmak gerekmektedir. Özellikle gıda olarak da fazla yağlı, salçalı, kızartmalı gıdalardan kaçınmak gerekmektedir. Daha çok sebze ve meyve ağırlıklı yemekte fayda vardır.” tavsiyesinde bulundu.

Sıcak havalarda nasıl giyilmeli?

Giyim konusunda tavsiyelerde bulunan Atamer, “Sentetik kıyafetlerden uzak durmamız gerekmektedir Pamuklu elbiseler tercih edilmeli. Bunlar hem teri emmekte hem de hava geçirmeyi sağladığı için mantar oluşumu da azalmaktadır. Bunun dışında sıcak havalarda ıslak tişört ya da ıslak şapka ile durmak bizi serinletmez tam tersine enfeksiyonlara ve özellikle zatürreye neden olabilir. Bu nedenle günde 1-2 kez ılık duş almakta fayda vardır." diye belirtti.

“Güneşe maruz kalındığında, güneş çarpması ve cildimizde birtakım alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir”

Atamer, “Esasında güneş çok faydalı olmakla beraber, çok fazla güneşe maruz kalırsak güneş çarpmaları olmakta ve bunun dışında da cildimizde birtakım alerjik reaksiyonlar gelişebilmektedir. D vitamin kaynağı olan güneş için ise özellikle güneşlenirken dikkat etmekte fayda vardır. Gerekirse de güneş kremleri kullanmamız gerekmektedir.” diye konuştu.  

“Çocukları sıcakta bırakmamak gerekir”

Çocukların yaşlılar gibi, sıcağa karşı toleranslarının az olduğunu dile getiren Atamer, “Sıvı kaybı fazla olduğu için özellikle çocukları da sıcakta bırakmamak gerekir. Bazen haberlerde görüyoruz; arabada bırakılan çocukların birkaç saat içerisinde öldüğüne de şahit oluyoruz. Çocukların sıcaklığa, toleransı azdır, aşırı sıvı kaybı olmaktadır. Çocuklarımız muhakkak serin yerlerde tutmamız gerekmektedir. Yeteri kadar sıvı alımını sağlamamız gerekmektedir. Enfeksiyonlara karşı da özellikle soğuk zincire uymamız gerekmektedir.” ifadelerini kullandı. (İLKHA)





Bu haberler de ilginizi çekebilir