• DOLAR 32.835
  • EURO 35.339
  • ALTIN 2469.674
  • ...

Malatya Tarım ve Orman İl Müdürlüğü tarafından, Yazıhan ilçesi Mısırdere Mahallesinde çiftçi Hasan Boztepe'nin tarlasında "Hububat Hasat Bayramı" programı gerçekleştirildi.

İl protokolünün katılım sağladığı program, Yazıhan İlçe Müftüsü Abdullah Sucu'nun Kur'an-ı Kerim tilaveti ve yaptığı hasat duası ile başladı. Program daha protokol konuşmalarıyla devam etti.

"Boztepe Recai Kutan Barajı'nın yapılmasıyla bugün hiç tanışmadığımız ürünleri ekiyoruz"

Su olmadığı için yıllarca Yazıhan'ın bereketli topraklarında sadece buğday ve arpa ektiklerini, ovaya suyun gelmesiyle hiç tanışık olmadıkları ürünleri ekmeye başladıklarını belirten Malatya Ziraat Odaları Birliği Başkanı Yunus Kılıç, "Ovamız güzeldi etrafımız suyla çevriliydi ancak baraj olmadığı için sulama yapamıyorduk. Ama Boztepe Recai Kutan Barajı'nın yapılmasıyla bugün üretim desenimize baktığımız zaman hiç tanışmadığımız ürünleri ekiyoruz. Bugün Yazıhan'ımızda 20 binlerce dönüm yonca ekerek çevre illere de destek olmak şartıyla sevkiyatlarımız devam ediyor. Yaklaşık 20 bin dekar çerezlik ayçiçeğimizle, pancarımızla, karpuzumuzla, salçalık domatesimizle Türkiye'de bir numara olma şerefini yaşıyor, her üründe başarı kaydediyoruz" ifadelerini kullandı.

"Malatya son yıllarda tarımda ve hayvancılıkta Anadolu'da çok önemli adımlar atıyor"

Malatya'nın son yıllarda tarımda ve hayvancılıkta Anadolu'da çok önemli bir il olma hususunda önemli adımlar attığına dikkat çeken Malatya Ticaret Borsası Başkanı Ramazan Özcan, "Devletimizin destekleri ve yardımlarıyla da Tarım İl Müdürlüğümüz çok önemli çalışmalarla da bunu ortaya koyduğunu görüyoruz. Yazıhan ilçemiz gerçekten artık bu bölgenin Çukurova'sı olarak tabir edilmekte de haklı ve gerçeğe uygun da çalışmalar yapıyor" diye konuştu.  

"Bu yıl için 6 bin dekarda sözleşmeli ekim yaptık"

On senedir bölgede sözleşmeli hububat ekimi yaptıklarını söyleyen Malatya Pancar Ekicileri Kooperatifi Başkanı Celal Şerefhanlı, "Bu yıl için 6 bin dekarda sözleşmeli ekim yaptık. Bu bölgede 2 bin 2 bin 500 ton arası arpa ve buğday elde edeceğimizi tahmin ediyorum. Bu aldığımız ürünleri Tarım İl Müdürlüğü gözetiminde işleyip gerekli sertifikasyonlara tabi tutup tohum halinde getirip siz değerli üreticilerimize sunmaktayız" dedi.

"Bu sene iklim şartlarının iyi olmasıyla tüm ürünlerde güzel verimler bekliyoruz"

Malatya'nın 180 bin civarında büyükbaş, 370 bin küçükbaş ve 420 bin hektar tarım arazisiyle önemli bir tarımsal potansiyele sahip olduğuna vurgu yapan Malatya Tarım ve Orman İl Müdürü Osman Akar, "İlimizde yaklaşık bir milyon dekarlık bir meyvecilik alanın yanında, buğday arpa başta olmak üzere 850 bin dekar hububat ekim alanımız mevcuttur. Yine 110 bin dekar alanda yem bitkisi ekimimiz ve 60 bin dekarın üzerinde nohut, ayçiçeği ve şeker pancarı üretimimiz var. Ve bu yıl çok şükür iklim şartlarının da iyi olmasıyla tüm ürünlerimizde inşallah güzel verimler bekliyoruz. İlimizde bitkisel ve hayvansal üretimi arttırmak, katma değeri yüksek ürün elde etmek, tarımsal işletmelerimizin daha karlı ve sürdürülebilir bir üretim yapmalarını sağlamak ve girdi maliyetlerine katkıda bulunmak adına çalışma arkadaşlarımızla, üreticilerimizle mesai mevhumu gözetmeksizin çalışıyoruz ve sürekli üreticilerimizin yanında olmaya gayret gösteriyoruz" şeklinde konuştu.

"Yaşamımızın devamı için hava ve sudan sonra gıda gelir"

Bütün canlıların yaşamına devam edebilmesi için gıdaya ihtiyacının olduğunu anımsatan Valisi Ersin Yazıcı, "Salgın döneminde, bildiğimiz bir gerçeği bir kez daha hep beraber hatırladık. Bütün canlıların yaşamına devam edebilmesi için gıdaya ihtiyacı var. Pandemi'de birçok zenginliğimizin bir işe yaramadığını gördük. Neden? Çünkü sokağa çıkamadık. Sınırlı sayıda, sınırlı kişiler sokağa çıkabildi. Yaşamımızın devamı için tek ihtiyacımız hava ve sudan sonra gıda. Gıdayı da ancak siz değerli çiftçilerimiz ürettiği takdirde elde edebiliyoruz. O yüzden hani sanayiden gelişmişlikten söz ederken işte en stratejik sektör şudur diye bahsedilirdi. Pandemi'den sonra en stratejik sektörün tarım olduğunu hep beraber bir bütün dünya öğrendi. Dolayısıyla Malatya'mızda başta kayısı olmak üzere buğday, arpa, diğer ürünleri üretmeye devam edeceğiz. Tarımla ilgili birçok alanda bulunmaya çalışıyorum. Çiftçilerimize ısrarla, inatla söylediğim şu. Lütfen. Ne üretiyorsak, mutlaka ama mutlaka dünya standardında Avrupa standardında üretmemiz lazım. Artık devir kalite devri. Ne üretiyorsak en kalitelisini üreteceğiz. Bize yakışan da budur" diye konuştu.

Yapılan konuşmaların ardından biçerdöverin direksiyona geçen Vali Yazıcı, sembolik olarak arpa hasadını gerçekleştirdi. (İLKHA)