• DOLAR 32.913
  • EURO 35.187
  • ALTIN 2447.3
  • ...
Cumhurbaşkanı Erdoğan: Doğum oranlarındaki azalışa karşı yeni uygulamaları devreye alacağız
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Külliyesinde gerçekleştirilen Cumhurbaşkanlığı Kabinesi Toplantısı’nın ardından basın açıklaması yaptı.

Toplantıda ele alınan konulara ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları söyledi:

Toplam 52 bin metrekare kapalı alana sahip 5 adalet sarayını hizmete açtık. 972 bin metrekare kapalı alana sahip adliye binasının inşaatına başladık. 2 yeni adli tıp binasının inşaatını tamamladık. Bu dönemde toplam 11 bin 370 kişi kapasiteli 14 ceza infaz kurumu faaliyete geçti. Hakim ve savcı sayımız 24 bin 829'a ulaştı. Son bir yılda toplam 2 bin 294 hakim ve savcı ataması yaptık.

Duruşmalara uzaktan katılımı sağlayan 386 SEGBİS cihazının kurulumu yapıldı ve 1 milyon 708 bin SEGBİS görüşmesi gerçekleştirildi. 8.yargı paketiyle önemli değişikliklere imza attık. 9.yargı paketimiz Meclisimizin gündemindedir. Hukuk uyuşmazlıklarında arabuluculuk mekanizmasıyla 1 milyon 340 bine yakın uyuşmazlık çözüme kavuştu.

Önümüzdeki dönemde adaletin tecellisini hızlandıracak, toplumumuzdan gelen şikayetlerin önüne geçecek adımları atmaya devam edeceğiz. Yeni yargı reformu strateji ve insan hakları eylem planıyla bu alanda beklentileri karşılayacağız. Hiçbir fedakarlıktan çekinmeyeceğiz."

"Azalan doğum oranları ülkemizde de alarm veriyor"

Toplumun temel direği olan aile kurumunun öneminin daha iyi anlaşıldığı günlerden geçtiklerini belirten Erdoğan, "Çok farklı alanlarda ailenin ciddi sıkıntılarla yüzleştiğini görüyoruz. Aile meselesinin önemine her vesileyle dikkat çekiyoruz. Son veriler bizim haklılığımızı ortaya koydu. Azalan doğum oranları ülkemizde de alarm veriyor. Bu konuda yeni uygulamaları devreye alacağız. Aile kurumunu güçlendirecek, tehditler karşısında dirençli hale getirecek pek çok çalışma yaptık. Ailemiz istikbalimiz temasıyla aile şurasını düzenledik. Evlenecek çiftlere faizsiz kredi desteğinin yanında eğitim ve danışmanlık hizmetleri veriyoruz. Fonun ilk uygulamasını deprem bölgesindeki illerde başlattık. Başvurusu kabul edilenlere ödemeler gerçekleştiriliyor. Ailenin korunması ve güçlendirilmesi vizyon belgesi ve eylem planını hayata geçirdik. Dünyada bir başka örneği bulunmayan Darülacaze Sosyal Hizmet Şehrini hizmete açtık." şeklinde konuştu.

Kadına yönelik şiddetle mücadeleyi temel mücadele haline getirdiklerini ifade eden Erdoğan, savaş mağduru Filistinli kadın ve çocuklara destek sağladıklarını kaydetti.

Erdoğan, 1.7 milyon kişiye psiko-sosyal destek verdiklerini, evde bakım kapsamında 36 milyar 360 milyon lira ödeme yaptıklarını, son bir yılda bin 33 çocuğu koruyucu aile yanına yerleştirdiklerini aktardı.

Emekli ikramiyeleri

En düşük emekli aylığında ocak 2023 tarihine kıyasla net yüzde 82 artışa gittiklerini hatırlatan Erdoğan, "2023 yılı ekim ayında emeklilerimizin tamamına bir defaya mahsus olmak üzere 5'er bin lira ödedik. Emekli ikramiyesi 2024 yılı itibarıyla yüzde 50 artışa 3 bin liraya çıktı. Kurban bayramı ikramiyesini 10 - 14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz." diye belirtti.

Erdoğan, "İş gücü piyasasına yönelik aldığımız tedbirler ve faaliyetlerimiz neticesinde Cumhuriyet tarihimizin rekorları kırıldı. İstihdam oranımızı yüzde 49,5'e işgücüne katılım oranımızı da yüzde 54,2'ye yükselttik. İşsizlik oranımız ise son 10 yılın düşük seviyesine indi. Kadın istihdam oranını yüzde 32.5'a yükselttik. Son 1 yıl içinde İŞKUR aracılığıyla 1,3 milyon kişiyi işe yerleştirdik." bilgisini paylaştı.

Erdoğan, yıl sonuna kadar 200 bin deprem konutunu teslim edeceklerini bildirdi.

İstanbul için yarısı bizden kampanyasıyla hak sahiplerine 1.5 milyon lira destek vermeye devam ettiklerini söyleyen Erdoğan, şu ana kadar 30 bin bağımsız bölüm için dönüşüm sürecinin başladığını kaydetti.

"İstanbul'da bulunan toplam 7.5 milyon bağımsız bölümün 600 binin acil dönüştürülmesi gerekiyor"

Erdoğan, "İstanbul'da bulunan toplam 7.5 milyon bağımsız bölümün 600 binin acil dönüştürülmesi gerekiyor. Pazar günü çöken bina kentsel dönüşümün İstanbul için ne kadar hayati olduğunu tekrar hatırlatmıştır. İstanbul adım atmakta geciktikçe riskler daha da artacaktır. Şehirlerimizi depreme dayanıklı hale getirmek, hangi parti olursa olsun herkes için milli bir görevdir. Bu meselenin yeterince idrak edilemediğini görüyoruz. Hassasiyetin bir an önce yerel yöneticiler tarafından gösterilmesini bekliyoruz. Dirençli şehirler projesini başlattık. Küresel bir çevre hareketine dönüşen sıfır atık ile 2023'te yüzde 35'e çıkardık. 2035'te hedefimiz yüzde 60'tır." değerlendirmesinde bulunduk.

Fatih Sondaj Gemisi'nin Sakarya Gaz sahasında yeni keşifler için sondaj çalışmasına başladığını aktaran Erdoğan, Gabar'da günlük petrol üretimini 43 bin 380 varilin üzerine çıkararak rekor kırdıklarını belirtti.

Erdoğan, "Hakkari ve Siirt başta olmak üzere bölgenin diğer yerinde çalışmalarımız devam ediyor. Çok daha güzel neticeler alacağız." diye ekledi.

Akkuyu Nükleer Güç Santrali'nin birinci reaktörünün inşaatının yüzde 90 oranında tamamlandığını söyleyen Erdoğan, reaktörde mekanik testlerin yapılmaya başlandığını ifade etti.

Bayram tatili 9 gün olacak

Erdoğan, Kurban Bayramı tatiline ilişkini, "Kamu çalışanlarımız için 16 Haziran Pazar günü başlayacak Kurban Bayramı sonrasındaki 2 günlük süreyi de idari izin kapsamına aldık. Perşembe ve cuma günlerini de bayram tatiline ekleyerek 9 günlük bir tatil imkanı sağlamış oluyoruz." dedi. (İLKHA)



Bu haberler de ilginizi çekebilir