• DOLAR 35.392
  • EURO 36.514
  • ALTIN 2999.93
  • ...
Fabrika işçisinin kopan eli, 7 saatlik ameliyatla yerine dikildi
Google News'te Doğruhaber'e abone olun. 

Eşinin iş durumundan dolayı Uşak'tan gelip Van'ın Çaldıran ilçesine yerleşen Koray Yılmaz, kolunu çalıştığı briket fabrikasında temizlediği beton karıştırma makinesine kaptırdı. Kaza sonucunda Yılmaz'ın sol eli koptu.

Yılmaz'ın kopan eli, SBÜ Van Eğitim ve Araştırma Hastanesi'ndeki başarılı operasyonla yerine dikildi.

Başarılı bir ameliyat gerçekleştiren ekibe teşekkür eden Hastane Başhekimi Doç. Dr. Remzi Sarıkaya, "Bugün hastanemizin El Cerrahi Merkezindeyiz. El Cerrahi Merkezimiz bugün örneğini gösterdiği gibi bir ekip halinde çok güzel işler yapıyorlar. Yener hocamızın öncülüğünde, bugün de majör, tıptaki en büyük ameliyatlardan biri olan reimplantasyon vakası gerçekleştirdiler. Hastamızın durumu şu an iyiye gidiyor. Öncelikle bütün ekibi kutluyorum. Bu tür ameliyatlarda belki de ameliyattan daha önemlisi çok iyi bir süreçtir. Bu anlamda ameliyat sonrası süreç de çok başarılı bir şekilde gidiyor, öncelikle ekibi kutluyorum. Hastanemizde de böyle büyük ameliyatların yapılıyor olmasından büyük mutluluk duyuyorum." dedi.

Kopan el yerine dikildi

Hastanın, uzuv kopmasının üzerinden 3 saat geçtikten sonra hastaneye ulaştığını anımsatan El Cerrahisi Uzmanı Dr. Yener Yoğun, "Hastamız yaklaşık 12 gün önce çimento karıştırma makinesine kolunu kaptırması sonucu Başhekim Remzi Sarıkaya hocamız aracılığıyla hastanemize ulaştırıldı. Kaza, kopma kazasıydı, uzvun kesik değil de koparak ampute olması şeklinde bir kazaydı. Yaklaşık 3 saat içerisinde hasta, hastanemize giriş yaptı. Biz de acil servisten direkt ameliyathaneye çıkardık. Uzvun kopmasından yaklaşık 3 saat süre geçmişti biz hastayı ameliyata alırken, normalde bu majör ampütasyon dediğimiz el, bilek ve omuza doğru olan yaralanmalar diye geçer. Majör ampütasyon dediğimiz vakalarda normal şartlarda taşımamışsa eğer sıcak iskemi süresi dediğimiz yaklaşık 6 saatlik bir süre vardır. Bizler de zamanlama olarak acil müdahale edebilme şansı bulduk, hemen ameliyathaneye aldık. Burada ekibe de teşekkür etmek istiyorum. Bir Ortopedi uzmanımız ile bir Plastik Cerrahi uzmanımız da hemen ameliyata geldi, biz ekipçe yaptık bu ameliyatı. Kopan uzvun damarını diktik, arteri diktik, kemiği kırıktı kemiği de tespit ettik. Sinirin biri proksimal dediğimiz dirsek taraftan koptuğu için müdahale etmedik, ikinci aşamaya bıraktık…" ifadelerini kullandı.

"Ameliyattan sonra hastanın yanında yattım"

Ameliyatın ardından zorlu sürecin devam ettiğini ve saatlik takip yapılması gerektiğini belirten Yoğun, "Bu süreçlerde sıkı takip de gerekiyor. Burada yine hemşire arkadaşlara ve diğer pansuman yapan arkadaşlara da teşekkür etmek istiyorum. Çünkü ameliyattan sonra ben direkt burada kaldım hastanın yanında yattım. Saatlik kontrol etmek gerekiyor çünkü majör ampütasyonlarda hastanın durumunun kötüleşme ihtimali de var. Yakın kan takibi, dolaşım ve tansiyon takibini yaptım. İlerleyen süreçlerde bu gibi yaralanmalarda ikinci ameliyatlar da gerekiyor. Hem sinir yapılanması ve tendon yapılandırması dediğimiz rekonstrüksiyonu yapacağız. Yaklaşık 3-4 aylık süre sonra çünkü elin iyileşmesi lazım, diğer süreçleri de yapacağız. Burada yine çalışma arkadaşlarıma teşekkür etmek istiyorum. Başhekimimizden, başhekim yardımcılarıma, Turgut hocaya, diğer ekip arkadaşlarıma ve Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi-Travmatoloji Anabilim Dalına teşekkür ederim." şeklinde konuştu.

Uzuv kopmalarında neler yapılmalı?

Benzer olaylarda yapılması gerekenleri de anlatanYoğun, "Uzuv kopmalarında taşra bölgelerindeyseniz 112'nin gelmesini beklemek yerine imkanlar dahilinde en yakın hastaneye gitmek lazım. Burada da önemli olan uzvun taşınması yani bu transfer süreci dediğimiz süreç. Uzvun koptuğu kısmı, bu parmak, kol ya da ayak da olabilir bu uzvu mümkünse nemli bir tampona sarıp su geçirmez poşete koyup, şartlar mümkünse eğer buzlu su içinde muhafaza ederek taşımak gerekiyor. Bir parmak kopmasında parmağın doğru şekilde muhafazası mümkün olursa 24 saat süresi olabiliyor, böylece müdahale edebiliyoruz." diyerek sözlerini tamamladı.

Yaşadığı trajik olayı anlatan Koray Yılmaz, "Eşim öğretmen olduğu için Çaldıran'a yerleştik. Ben de orada işe başladım. Briket fabrikasında çalışıyordum, işimiz bitmişti. Mikser makinesini temizlerken makinenin sistem dışı çalışması sonucu elim koptu. Olaydan 3 saat sonra buraya geldik, ameliyatım gerçekleşti iyiye gittiğini söylüyorlar. Olaydan sonra ambulansla getirildiğim esnada Diyarbakır'a sevkimin yapılacağı söylendi ama hastaneye getirildikten sonra Yener hoca ameliyatımı gerçekleştirdi." dedi. (İLKHA)











Bu haberler de ilginizi çekebilir